Nieuws

Visvriendelijke pompen voor poldergemaal ’t Zwin

Visvriendelijke pompen voor poldergemaal 't Zwin

Hofmeijer MP ontwierp twee nieuwe, visvriendelijke pompen (ECO Fish 900A) voor het poldergemaal ’t Zwin van Vlaamse Overheid.

’t Zwin

Natuurreservaat ‘t Zwin ligt aan de Vlaamse en Nederlandse kust. Het meet 213 hectare en behoort zowel tot het Belgische Knokke-Heist als het Nederlandse Sluis. De uitgestrekte zandvlakte wordt ingesloten door een brede duinenrij en een dijk en staat via een getijdengeul in verbinding met de zee. Door die geul, het laatste overblijfsel van de middeleeuwse verbinding tussen Brugge en de Noordzee, stroomt twee keer per dag zeewater de Zwinvlakte binnen. Dat voortdurende spel tussen zee en land, maakt van het Zwin een uniek landschap in Europa.

Verzanding

Het zoute water komt niet altijd overal. De slikken krijgen twee keer per dag water over zich heen terwijl de hoger gelegen schorren alleen overstromen bij springtij. Beide herbergen een bijzondere planten- en dierenrijkdom. Maar verzanding speelt ’t Zwin parten en als er niet tijdig ingegrepen wordt, slibt de geul die het Zwin met de Noordzee verbindt verder dicht en gaat het waardevolle slikken- en schorrengebied voor altijd verloren.

Poldergemaal

Dus kwam er een nieuw gemaal met vijf pompen. Drie relatief kleine dompelpompen van de fabrikant Xylem type N (ongeveer 300 l/s) voor afwatering en bijvulling van grachten. Daarnaast plaatste Hofmeijer twee grote axiale pompen met droogopgestelde motor van 2 m³/s die dienen voor afwatering van de polderwaterloop Nieuwe Watergang naar het Zwin. Deze zogenaamde visveilige pompen brengen minimale schade aan meeverpompte vissen. Dit is vooral van belang voor migrerende vissen zoals palingen, die zowel in zoet als in zout water leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.