Nieuws

Vier finalisten Plant Manager of the Year 2023

Vier finalisten Plant Manager of the Year 2023

Op 16 mei krijgt Plantmanager 2022 Roel Jolling ((Polyscope, Geleen) een opvolger. Anne Arkenbout (Nobian, Delfzijl), John van Olffen (Sabic, Geleen), Charles de Wolff, (Huntsman, Rotterdam) en Henk Bijma (Holland Malt, Eemshaven) strijden met zijn vieren om de titel.

Plant Manager of the Year 2023

Initiatiefnemer Industrielinqs organiseert de jaarlijkse verkiezing van de Plant Manager of the Year samen met de VNCI, Votob en het Petrochem-platform. Kandidaten komen uit de procesindustrie. Van de energiesector, raffinage en de staal-, papier- en voedingsmiddelenindustrie tot aan de chemie.

Een vakkundige jury beoordeelt de kandidaten op maatschappelijke betrokkenheid, leiderschap en communicatieve vaardigheden. Tijdens het congres Eemsdeltavisie 2023 op 16 mei presenteren de finalisten zich aan het publiek dat dan ook mee kan stemmen in de zaal en via internet. Tijdens het evenement wordt ook de winnaar bekend gemaakt.

Anne Arkenbout

Anne Arkenbout kreeg als plantmanager de taak het verder ontvlechten van het productieteam van de chloorfabriek van Nobian en dat van de MCA-fabriek van Nouryon in Delfzijl. Komend jaar gaat ze zich met het team meer richten op innovatieve energieprojecten. Om daar de juiste mensen voor te vinden, noemt ze de grootste uitdaging. “Als organisatie beginnen we eigenlijk net weer opnieuw en in plattere vorm dan voorheen. Als ik zie hoe de medewerkers hun verantwoordelijkheden aanvaarden, dan kan ik daar alleen maar heel trots op zijn. En het geeft ook meteen een goede basis voor nieuwe projecten vanaf dit jaar.”

John van Olffen

Specialisatie en efficiëntie moeten de Polyethyleen-fabrieken van Sabic in Geleen wereldwijd concurrerend houden. “Dat betekent altijd voorop blijven lopen in innovatie, een van de strategieën waarin wij ons onderscheiden in de markt. Veel van de verbeteringen voor de grote fabrieken elders, beginnen hier.”

Toen John van Olffen vier jaar geleden de volledige productie van polyetheen (PE) onder zich kreeg, zag hij al snel mogelijkheden voor een grote efficiëntieslag, het integreren van de volledige PE-organisatie. Zijn insteek: “Iedereen mee te nemen in het proces door zichtbaarheid, communicatie en vooral veel te luisteren. Allemaal om de bezetting aan het roer te zetten van hoe de nieuwe organisatie er uit kan zien.’

Charles de Wolff

Voor de dynamiek en het eigenaarschap ging Charles de Wolff terug in de chemie na een uitstapje naar de maakindustrie. Inmiddels kon hij bogen op ervaring met standaardisering. Als areaplantmanager bij Huntsman in de Rotterdamse haven wil hij nog meer uit de bestaande fabrieken halen. Digitalisering, de ‘skills van jonge gasten’ en de ‘drie L-en’ moeten hem daarbij helpen. “Een leven lang leren, het werk moet lonen en leuk zijn. Mijn mensen staan centraal en kunnen zich als team continu verbeteren in wisselwerking met de installaties. We moeten vooral ook onze successen vieren.”

Henk Bijma

De mouterij van bierbrouwer Royal Swinkels in de Eemshaven ondergaat een flinke upgrade. Swinkels sprak namelijk de ambitie uit de mouterij om te vormen tot de meest duurzame in zijn soort. Plantmanager Henk Bijma mag de grote verandering doorvoeren. Henk Bijma: “Uiteindelijk profiteert de organisatie ervan als de verantwoordelijkheden lager in de organisatie liggen. Zeker gezien de grote veranderingen waar we voor staan, zullen de teams nog meer moeten excelleren. Maar dat moet vooral uit hun intrinsieke motivatie komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.