Nieuws
Vervuilingsproblematiek van rioolgemalen op 20 maart 2019

Deltares organiseert op 20 maart tijdens de Rioleringsvakdagen & Aqua Nederland Vakbeurs een themabijeenkomst rondom de vervuilingsproblematiek van rioolgemalen (kelder en pompen). Deze bijeenkomst is tevens de jaarlijkse bijeenkomst van de CapWat Community of Practice.

 

Vervuilingsproblematiek

Met enige regelmaat verschijnen er in de media, ook in Pomp NL, nieuwsberichten over verstopte rioolgemalen en ongewenste overstorten op oppervlaktewater. De problematiek van verstopte rioolgemalen doet zich al enkele decennia voor maar lijkt toe te nemen. Vroeger installeerden de rioolbeheerders versnijders om verstoppingen te voorkomen. Nu wordt het probleem pas bij de zuivering aangepakt. Dat transport over langere afstanden en de afwezigheid van versnijders brengt diverse uitdagingen met zich mee.

Een oplossing lijkt ver weg. De vervuilingsproblematiek is vaak wijkgebonden en iedere beheerder, pompleverancier en ontwerper draagt een andere, beste oplossing aan.

Kees Kooij is Senioradviseur/onderzoeker Hydraulics for Infrastructure and Industry bij Deltares. “We horen vaak dat men geen duidelijk overzicht kan krijgen van de problematiek en de mogelijke oplossingen en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Hierdoor lijkt het of iedereen zijn best doet maar misschien niet altijd optimaal van elkaars kennis gebruikmaakt. Daarom organiseren wij op 20 maart tijdens de Rioleringsvakdagen & Aqua Nederland Vakbeurs een themabijeenkomst rondom de vervuilingsproblematiek van rioolgemalen (kelder en pompen). Deze bijeenkomst is tevens de jaarlijkse bijeenkomst van de CapWat Community of Practice.”

 

Programma

Het programma bestaat uit twee delen. Allereerst komen een aantal beheerders aan het woord. Ze zullen de aanwezigen deelgenoot maken van hun problemen en hoe ze die oplosten. Ook bespreekt een van hen de in Rotterdamse rioolgemalen uitgevoerde testen. Vervolgens geeft een aantal pompleveranciers zijn visie op de vervuilingsproblematiek. Wat zien ze als oorzaken en de beste oplossingsrichting? Wat is de invloed van het waaiertype? Wat raden ze aan voor een pompopstelling, nat/droog, horizontaal/verticaal? Kan de aanstroming van de pomp  problemen voorkomen? Hoe om te gaan met het verschil tussen DWA en RWA? Wat betekent dat voor het ontwerp van het gemaal? Tenslotte bestaat er gelegenheid voor een discussie tussen de pompleveranciers en de aanwezigen om een opening naar een oplossing te creeëren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.