Nieuws

Verbeterde pompefficiëntie met beschermende coating

Het aanzienlijke energieverbruik van pompen biedt bedrijven een mogelijkheid om hun operationele efficiëntie te verbeteren en daarmee te besparen op energie. Henkel geeft aan dat zijn Loctite beschermende coatings de pompefficiëntie kunnen verhogen. Met 3-8 procent voor nieuwe pompen en 6-25 procent voor gebruikte pompen.

Pompefficiëntie

De drie voornaamste soorten energieverliezen bij pompen betreffen mechanische verliezen, volumetrische verliezen en hydraulische verliezen.

Mechanische verliezen komen door wrijving van roterende onderdelen zoals lagers, pakkingbussen en afdichtingen. Volumetrische lekverliezen treden op als gevolg van lekkage via verschillende afdichtingsopeningen in het natte uiteinde van de pomp, inclusief gebieden zoals de slijtringen van de pomp. En hydraulische verliezen ontstaan door vloeistofwandwrijving in het pomphuis, de waaier en het leidingsysteem van de pomp.

Alle drie beïnvloeden ze de algehele efficiëntie en prestaties. Door de wrijving in het stromingstraject te minimaliseren en hydraulische verliezen te beperken, leveren coatings een bijdrage aan de optimalisatie van de pompprestaties.

Beschermende coating

De beschermende coatings van Loctite bieden een oplossing om hydraulische verliezen te beperken door een glad en wrijvingsloos oppervlak te creëren op pomponderdelen waar de getransporteerde vloeistof in contact komt. Nieuwe producten in het assortiment op basis van een hybride technologie van epoxy en siliconen, leveren een nog lagere oppervlakte-energie en een hogere slijtvastheid in vergelijking met gewone versterkte epoxyproducten.

Verbeterde pompefficiëntie met beschermende coating

Coatings met een lage oppervlakte-energie en een hoge contacthoek spelen een rol bij het minimaliseren van wrijvingsverliezen in pompsystemen. Het coaten van behuizing en waaier met een coating met lage oppervlakte-energie helpt het energieverlies door wrijving in het stromingstraject te verminderen. Bovendien zorgt een oppervlak met een hoge contacthoek ervoor dat vloeistoffen moeiteloos over het gecoate oppervlak bewegen.

Het aanbrengen van beschermende coatings kan ook eventuele corrosie-aantasting voorkomen en zorgen voor een langdurige efficiëntie.

In de praktijk

Casestudies bij bedrijven in de water-, raffinage-, chemische en staalindustrie tonen aan dat ze met coatings 6-25 procent meer rendement kunnen halen uit de gebruikte pompen. Natuurlijk afhankelijk van de conditie van de pomp. Bij nieuwe pompen ligt dat percentage op 3-7 procent.

Henkel ontwikkelde een waardecalculator waarin u kunt berekenen wat de Loctite-coatings opleveren bij uw pomp(-en).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.