Nieuws
VDMA maakt de balans op na jaar oorlog in Oekraïne

De Duitse VDMA ziet een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne enkele ernstige technische tekortkomingen in de sancties tegen Rusland. ‘Naast het omzeilen door leveringen via derde landen zitten er fouten in de goederenlijsten bijvoorbeeld of ontbreken ‘zwarte lijsten’ van veel Russische wapenbedrijven. Dit bemoeilijkt Ruslands economisch isolement onnodig.’

VDMA

Een jaar na het begin van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne zei VDMA-voorzitter Karl Haeusgen: “Mechanica en installatiebouw steunden de economische sancties tegen Rusland vanaf de eerste dag van de invasie. Ze zullen dat ook blijven doen. Wel rijst de vraag over de voldoende uitgebreidheid van de voorgaande sanctiepakketten, bijvoorbeeld in de grondstoffensector en de handhaving met de nodige politieke consistentie ervan.”

Hij vervolgt: “Rusland voert de oorlog in Europa met onverminderde strengheid door en machinebouw en installatiebouw accepteren de daardoor veroorzaakte krimp.”

Een jaar oorlog

Na het uitbreken van de oorlog tegen het einde van 2022 stond de teller op bijna 60 procent in vergelijking met een jaar ervoor. Hij verwacht weinig verandering. “Het land dat voor 2014 nog vierde stond op de exportranglijst voor machines en systemen uit Duitsland, zakte al af naar de 19e plaats. Een daling die zal doorzetten als president Vladimir Poetin de koers niet bijstuurt. Alleen een einde aan de onmenselijke aanval op Oekraïne kan een deur openen voor Rusland om terug te keren naar de wereldgemeenschap.”

Haeusgen put weinig hoop uit Poetins State of the Union-speech. “Het is daarom nog steeds aan ons, de EU, de VS en de westerse bondgenoten om de agressie consequent en samen tegen te gaan.”

Kleppenbranche

Ook de industriële kleppenbranche in Duitsland ziet de gevolgen van de oorlog. De omzet groeide weliswaar in 2022 met twaalf procent. Maar dat werpt gemengde gevoelens op daar het voornamelijk op het conto van de inflatie komt.

“De energieprijzen explodeerden  net als de grondstofprijzen. Dat maakt ondernemen lastig voor de kleppenfabrikanten. Toch zag de sector kans op koers te blijven”, aldus Wolfgang Burchard, Managing Director bij de VDMA Valves Association.

Het oplossen van de bottleneck in de logistieke keten hielp daar bij constateert Burchard. “Zo profiteerden kleppenfabrikanten van de toenemende olie- en gasproductie in de USA. We verwachten voor 2023 daarom dat de verkoop weer zal stijgen, en wel met vier procent.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.