Nieuws
Podcast: De status van pompen na zes maanden corona

Na het Belgische essencia waarschuwt nu ook VDMA Industrial Valves dat een PFAS-verbod belangrijke industrieën in gevaar kan brengen. Zo bedreigt het de productie en handel van veiligheidsrelevante industriële afsluiters. Dus vraagt VDMA Industrial Valves om vrijstellingen van fluorpolymeren voor industriële toepassingen.

Gepland PFAS-verbod

Het geplande verbod door de EU op het gebruik van de gehele PFAS-groep stoffen, bestaande uit zo’n 10.000 stoffen, bedreigt tal van industriële processen. Zoals de productie en handel van industriële afsluiters. Afsluiters beschermen essentiële gebieden in de industrie en ook in het dagelijks leven van mensen in Duitsland en Europa.

De VDMA, als spreekbuis van de gehele machine- en installatiebouwindustrie, en de VDMA Valves Association voeren daarom campagne voor betere, praktischere PFAS-regelgeving en wijzen een algeheel verbod af.

Veiligheid en energie

“Zonder PFAS zouden industriële afsluiters niet langer bruikbaar zijn in hun verkoopsectoren van de chemische en farmaceutische industrie, in de bouw van energiecentrales of in de huidige groeimarkt van waterstof. Dat zou niet alleen de energieomslag vertragen”, benadrukt Axel Weidner, aandeelhouder van Mankenberg GmbH en voorzitter van de Valves Association. “Het maakt ook veilige processen in de bovengenoemde systeemrelevante sleutelindustrieën on mogelijk.

VDMA

Ter bescherming van de belangen van de industrie stelde de VDMA Valves Association een verklaring op voor de industriële afsluitersector over het PFAS-beperkingsproject. Hieruit blijkt waarom een niet-weerspiegeld algemeen verbod op PFAS, dus ook op die stoffen met een laag risicopotentieel in industriële afsluiters te ver zou gaan en daarmee ernstige schade zou toebrengen aan de industrie. In haar verklaring pleit de vereniging voor de algemene vrijstelling van fluorpolymeren. Die gelden als polymeren van lage zorg van het geplande algemene PFAS-verbod. Fluorpolymeren, hoogwaardige kunststoffen met een hoge weerstand beschikken over afdichtende, waterafstotende en wrijvingsreducerende eigenschappen en voorkomen dat stoffen zich hechten.

Onmisbaar

Hoewel per- en polyfluoralkylstoffen niet direct worden gebruikt bij de productie van kleppen, bevatten afdichtingen, diafragma’s, voeringen en vele andere onderdelen PFAS. Deze PFAS-stoffen komen niet in contact met het milieu en hebben als fluorpolymeren een laag risicopotentieel tijdens de gebruiksfase. De industrie bestempelt ze als onmisbaar want alleen door het gebruik van PFAS-stoffen worden kleppen beschermd tegen bijvoorbeeld corrosie en uitval. “Zonder PFAS zou geen van onze producten werken zoals de zaken er nu voorstaan. Zelfs bij de ontwikkeling van alternatieven op korte termijn zal het ons enkele jaren kosten om alle noodzakelijke kwalificaties voor alle producten te vernieuwen”, legt Dr. Thomas Steckenreiter, CTO bij SAMSON en bestuurslid van de VDMA Industrial Valves Division, uit.

De brancheorganisatie maakte haar standpunt in het kader van de overeenkomstige EU-raadplegingsprocedure kenbaar. Ze wil lobbyen voor het waarborgen van eerlijke randvoorwaarden voor de industrie in Duitsland en Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.