Nieuws
Vanaf april subsidiemogelijkheden energie- en klimaatinnovatie

Er komen binnenkort weer subsidiemogelijkheden voor energie- en klimaatinnovatie beschikbaar. Begin april gaan naar verwachting vier regelingen open voor ondernemers, wetenschappers en kennisinstellingen. Ze geven financiële steun aan innovaties in de elektriciteitssector, industrie en de gebouwde omgeving.

Subsidiemogelijkheden

Het gaat om subsidies voor verschillende soorten projecten: van haalbaarheidsstudies tot pilot- en demonstratieprojecten. De innovaties die hieruit voortkomen, dragen bij aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot in de hierboven genoemde drie sectoren de komende jaren fors te verlagen.

De subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) geldt voor pilot- en demonstratieprojecten. Aanvragen kan naar verwachting vanaf begin april. Partijen mogen aanvragen doen voor projecten binnen dezelfde thema’s als in 2021. Denk bijvoorbeeld aan: circulaire economie; hernieuwbare energie; energie-efficiëntie en aardgasloze woningen, wijken en gebouwen.

Ook voor bewezen innovaties

De regeling Topsector Energiestudies Industrie (TSE) gaat naar verwachting ook begin april open. Deze regeling helpt industriële bedrijven de haalbaarheid van innovatieve pilot- of demonstratieprojecten te onderzoeken. Bedrijven mogen hiervoor de haalbaarheid van investeringen in uitontwikkelde energie- en klimaatinnovaties onderzoeken met een terugverdientijd van meer dan vijf jaar. Ook verlaagt de overheid de subsidiedrempel voor deze projecten naar minimaal € 25.000. Daarmee krijgen MKB-bedrijven meer mogelijkheden.

Elektrificatie en warmtesystemen

De TSE Industrie O&O-tender opent naar verwachting ook in april en zal in mei sluiten. De inhoud van deze regeling blijft gelijk. Dat betekent dat het gaat om onderzoek en ontwikkeling van bijvoorbeeld elektrificatie van processen; CO2-vrije warmtesystemen; klimaatneutrale brandstoffen en circulaire oplossingen in de industrie.

Energie en klimaat

Vanaf 1 april opent ook een nieuwe ronde van de regeling Hernieuwbare Energietransitie (HER+). Deze richt zich op vernieuwende projecten om de CO2-uitstoot in 2030 te verminderen. Dit gaat breder dan alleen hernieuwbare energieproductie en omvat bijvoorbeeld ook CO2-afvang en opslag. Er is nog budget beschikbaar binnen de huidige openstelling van de HER+ en aanvragen kan nog tot en met 31 maart 2022. We verwachten dat de voorwaarden van de nieuwe openstellingsronde dezelfde zijn.

De regeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (Veki) wacht op het beschikbare budget, naar verwachting niet voor de zomer.

Projectidee vooraf toetsen

Een subsidie aanvragen, kost veel tijd. Ondernemers, wetenschappers en kennisinstellingen kunnen daarom vooraf en zonder verplichting advies vragen over hun projectidee. Zij vergroten daarmee de slaagkans van hun project.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.