Nieuws
Universiteiten steunen Wetsus met extra geld
Foto: TechniekBeeldbank.nu

Wageningen Universiteit (WUR), Universiteit Twente (UT) en Rijksuniversiteit Groningen (RuG) intensiveren de samenwerking met watertechnologie-instituut Wetsus. Zij willen de laatste steunen in de transitie van tijdelijke naar meer structurele financiering.

Extra geld

De komende vier jaar bedraagt de gezamenlijke bijdrage van de drie universiteiten € 750.000 euro per jaar.

Naast de universiteiten stellen NWO en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een overgangsfinanciering voor de komende jaren beschikbaar. Die kan het instituut gebruiken voor een betere positionering voor structurele middelen. In het onderzoeksprogramma van Wetsus werken 23 Europese universiteiten en 110 internationale bedrijven samen aan de ontwikkeling van doorbraaktechnologie voor duurzame waterbehandeling.

Wetsus

WUR, UT en RuG hechten belang aan de samenwerking met bedrijfsleven en overheid binnen Wetsus. De rol van de universiteiten bestond tot nu toe vooral uit wetenschappelijke begeleiding van het onderzoek. Daarnaast vindt die samenwerking al enige jaren plaats in de Wetsus Academy. Dit tweejarig joint degree masterprogramma voor watertechnologie is gerelateerd aan het onderzoeksprogramma van Wetsus. Afgestudeerden van dit onderwijsprogramma ontvangen een gecombineerd diploma van alle drie Universiteiten.

Innovatieprogramma versnellen

Deze sleuteluniversiteiten willen nu met de financiële bijdrage het innovatieprogramma zeker stellen voor de komende jaren. Denk aan duurzame en circulaire innovaties als bijvoorbeeld het terugwinnen van grondstoffen en energie uit water en mest. Maar ook het maken van waterstof en bioplastics uit afvalwater en het verwijderen van virussen en medicijnresten uit water vormt een aandachtspunt. De Nederlandse watersector speelt economisch een grote rol en staat wereldwijd bekend als vooraanstaand en innovatief. Het onderzoek van Wetsus schraagt deze positie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.