Nieuws

Twentse machinehistorie in een boek

1
Twentse machinehistorie in een boek

Nakomeling Jaap Scholten dook in de familiegeschiedenis van de Storks. Het resultaat leest u in zijn boek Suikerbastaard.

Twentse machinehistorie

Las u in PompNL nr. 4 2020 het verhaal over de rijke pomphistorie in Twente? Die blijkt onlosmakelijk verbonden met de naam Stork. Een naam die Johan Op de Woerd overigens ook al een jaar eerder noemde toen we hem interviewde over de pompenbranche in Twente. Ik kwam erop omdat in het FD van twee weken geleden Jaap Scholten vertelde over zijn zoektocht naar zijn roots.

Boek

Scholten, familie van de fabrikanten schreef al een aantal ‘Twentse’ boeken. Deze keer startte hij een zoektocht naar de voetstappen die het bedrijf zette in Ethiopië. En wat bleek: machines die ruim 60 jaar geleden die kant op gingen werken nog steeds.

Zoals Scholten constateert: ‘Met de onverwoestbaarheid van het eindproduct maakte Stork zichzelf overbodig.’

1 reactie op “Twentse machinehistorie in een boek

  1. arie mol schreef:

    Een prachtig boek, op de Twentse ‘rotating equipment belt’ uiteraard een bestseller. Zoals de titel al doet vermoeden, niet alle nakomelingen waren even gecharmeerd van de inhoud. Voor niet-ingewijden: de naam ‘Stork’ moest eruit en het werd dus ‘de Dupont-jongens’. Eigenlijk gaat het boek vooral over hoe vanuit Afrikaanse perspectief naar het Westen werd en nu naar China wordt gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.