Nieuws

Twee pompinstallaties voor waterbedrijf Waternet

Twee pompinstallaties voor waterbedrijf Waternet

KSB leverde en installeerde in opdracht van Waternet acht horizontaal gedeelde drinkwaterpompen van het type RDLO 500-685A GB met 1 MW 6 kV elektromotoren. De opdracht omvatte naast de levering van pompen en motoren ook het bijbehorende leidingwerk, appendages, elektrotechnische installaties, frequentie-regelaars inclusief ventilatiesysteem op basis van omgevingslucht alsmede besturingskasten.

Twee pompinstallaties

De besturingskasten werken met beveiligings- en bewakingssystemen met SIL (Safety Integrity Level) in combinatie met programmeerbare Pilz veiligheidsrelaistechnologie.

De acht efficiënte pompen en motoren staan verdeeld over twee pompstations en vervangen 18 pompen met bijbehorende motoren die al lang het eind van de technische en economische levensduur overschreden. Naast het hoge energieverbruik en de hoge geluidsproductie bedreigden trillingen en cavitatie de bedrijfszekerheid. Bovendien vergden de oude pompen veel onderhoud.

Waternet

Waternet, uitvoerend waterkringloopbedrijf voor zowel het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht als de gemeente Amsterdam voorziet burgers, drinkwaterbedrijven en industrieën van een leveringszeker en toereikend aanbod van ruw en vers drinkwater. Aangezien het verzorgingsgebied onder zeeniveau ligt, behoort het beschermen van de 1,3 miljoen inwoners van het stroomgebied tegen overstromingen ook tot de taken van het waterbedrijf.

Het onderhavige project vergde een strakke planning verdeeld in vier nauwkeurig vastgestelde fasen. Corona en het hoogseizoen dreigden nog roet in het eten te gooien.

Technisch liep de pompfabrikant ook tegen uitdagingen aan. Zoals de juiste plaatsing van de zuigmonden in de aanzuigkelder. Maar ook de noodzaak een zo gelijkmatig mogelijke snelheidsverdeling bij een turbulente inlaatkelder te realiseren en het koelen van de frequentieomvormers inclusief ventilatiesysteem met omgevingslucht. Bovendien wilde Waternet een trillingvrije pompfundering. Tel daarbij op de complexe besturingstechniek en dat de werkzaamheden in vochtige en overstroombare zuigkelders plaatsvonden.

Test en installatie

KSB Nederland en de KSB-vestiging in het Duitse Halle verzorgden samen de stromings-engineering (CFD). De laatste ontwierpen ook de pompfunderingen, leidinggrootte en leidingondersteuningen in samenwerking met HAL-Engineering. In aanwezigheid van de opdrachtgever testte de pompfabrikant de waterpompen van het type RDLO 500-685 op de proefstand in Halle fasegewijs volgens ISO 9906 klasse 1U. Daarnaast vond ook een wire to water energieverbruiktest plaats van pompen inclusief motor, frequentieregelaar, transformator en koppeling. De Nederlandse vestiging assembleerde en monteerde alles af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.