
Corona bracht een trend voor gezondere voeding en dranken. Dus minder suiker en NOLO (no and low alcohol = vrijwel geen alcohol) staan samen met flexibele proces- en systeemtechnologie centraal op de Drinktec in München. Vanaf 12 september 2022 kunnen standhouders en bezoekers in de drankenindustrie elkaar gedurende een week weer live ontmoeten.
Trends
Onderzoeksbureau Mintel stelde zelfs een top3 samen van landen die de afgelopen vijf jaar de meeste productlanceringen deden in de categorie drankjes met minder of zelfs geen suiker. Op 1 staat Groot-Brittanië met 15 procent. Ik weet niet of u onlangs het land nog bezocht maar daar staat bij elk product op een menukaart in een restaurant ook het aantal calorieën dat u nuttigt. Duitsland doet het bijna even goed met 13 procent gevolgd door Frankrijk met tien procent.
“Frankrijk en Duitsland behoren tot de vijf Europese landen met de meeste patenten voor suikervrije producten. Elk goed voor vijf procent van de wereldwijde patenten”, aldus Neha Srivastava, Food & Drink Patent-analist bij Mintel.
Nieuwe business
Uit een andere Britse studie blijkt dat de consumptie van die NOLO de eerste lockdown in 2020 met 32,5 procent steeg. Gins en aperitiefjes met nul procent alcohol, in feite geen sterke drank meer, wijzen op het bewustzijn van de consument voor een gezondere levensstijl. Dat vraagt ook om een nieuwe benadering van de drankensector. En productie ervan is niet per se makkelijker. Juist het intrekken van kruiden en schillen vereist een langere standtijd. Bovendien zal naar verwachting hierdoor het sappenpotentieel stijgen. Op planten gebaseerde aardig drankjes staan nog dusdanig in de kinderschoenen dat productie vindingrijkheid vraagt. Denk aan extractie van mineralen uit residuen. Al met al moeten logistiek, testen en het ontwikkelen van alternatieven nog volop veranderen. Soms met grote stappen en soms met babystapjes. In hal 5 vindt de bezoeker een speciaal gedeelte dat heet ‘new berverageconcepts’.
Waterbesparing
En natuurlijk op de beurs ook volop aandacht voor water, het nr.1-ingrediënt van dranken.
Misschien nog niet eens het water wat er in gaat maar ook CIP- en SIP-procedures moeten aangepast al water niet zo maar meer voor handen is. Denk aan monitoring van hoe vuil uw system daadwerkelijk is. Menigeen baseert zijn reinigingsprogramma altijd op de hoogst noodzakelijke graad. Misschien kunt u een cascadesysteem hanteren. Dat betekent water in verschillende processtappen gebruiken al naar gelang het hergebruik.
De bezoeker vindt op Drinktec dan ook software, meet- en regelapparatuur voor realtime analyse tot aan afvalwaterbehandelingssystemen op de beursvloer. Van biologisch, biofysisch tot aan membraantechnologie.