Nieuws

Tornado Dolly in de strijd om water

Klimaatadaptatie en de niet te onderschatten invloed

We kunnen er ook deze zomer niet omheen: droogte in Nederland. En we weten van gekkigheid niet meer wat we moeten doen. Het FD (vrijdag 2 augustus 2019) dook erin en de verhalen variëren van geo-engineering, een soort Tornado Dolly en ontzilting. Maar beide blijken niet zaligmakend.

De strijd om water

Een van de methoden om water te winnen, is ontzilting. Dat gebeurt al op heel grote schaal, vooral in Californië zijn ze maar wat blij dat het kan. De meningen over de duurzaamheid lopen uiteen. Het zoutgehalte in zee zou erdoor stijgen en de gebruikte chemicaliën zijn heel slecht voor het milieu. Maar er lopen ook al proeven met membraandestillatie dat minder belastend zou zijn. Het argument dat het een dure methode is, geldt vrijwel alleen in Nederland waar water vrijwel niets kost. Zeker als je het vergelijkt met landen waar het een heel schaar goed is.

Tornado Dolly

Geo-engineering, of kort door de bocht genetische manipulatie van het klimaat probeert juist het te veel aan water te reguleren. Kunstmatige wolkvorming kan een tornado van koers laten veranderen. Maar veroorzaakte schaap Dolly al fronsende wenkbrauwen een tornado totaal van koers te laten veranderen…. En waar dan wel naar toe? Wie beslist dan wat waar naar toe vloeit? Zullen we het voorlopig maar gewoon bij verpompen houden?

Stuwonderhoud vereenvoudigd

Overigens biedt de droogte zoals in de Achterhoek ook lichtpuntjes volgens een bericht op Omroep Gelderland. Waterschap Rijn en IJssel kan nu namelijk heel gemakkelijk honderden stuwen controleren.

Waar de onderhoudsmonteur gewoonlijk tot aan zijn middel nattigheid voelt, kan hij nu zonder afdammen oliepeil, rubber en beton controleren.

De ongeveer 500 Achterhoekse stuwen krijgen iedere twintig jaar een onderhoudsbeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.