Energie-efficiëntie

Toenemende vraag energie-efficiënte motoren

1
Toenemende vraag energie-efficiënte motoren

Vragen van eindgebruikers, wetgeving en de toenemende druk op duurzaamheid dicteren de vraag naar energie-efficiency. Elektromotoren verbruiken 66 procent van de wereldwijde energie. Dat biedt perspectief voor CO2-reductie en kostenbesparing.   

Toenemende vraag

Dat elektromotoren zoveel energie verbruiken, maakt de voordelen van energie-efficiëntie enorm. Alleen al in de EU verbruiken de acht miljard motoren zo ongeveer de helft van de totale Europese elektriciteit. Wereldwijd gaat 2/3 van de industriële energie naar elektromotoren

Naar verwachtingkan gebruik van efficiëntere motoren zo’n300 TWh elektriciteitsbesparing in 2030 opleveren. Dat staat ongeveer gelijk aan het jaarverbruik van de totale UK op dit moment. Als we niets doen, bedraagt het elektriciteitsverbruik van motoren naar verwachting 13.360 TWh in het jaar. Dat vormt het equivalent van een CO2-emissiestijging van 8.570 megaton per jaar.

Ambitieuze eindgebruikers

Lokale wetgeving dwingt gebruikers tot actie op het gebied van energie-efficiëntie. Na de revisie van de ecodesign-wetgeving in September 2019 volgen in 2021 en 2023 nog meer maatregelen.

“In verschillende markten van ons als Industrial Pumps en Hvac vragen gebruikers om nog hogere efficiency zoals vastgelegd in de UN Global Goals. Dat stelt eisen aan ons waaraan we graag voldoen. Zo leverden we al diverse IE4-motoren”, vertelt Maarten de Beun, Segment Manager Industrial Pumps bij Hoyer.

Energie-efficiënte motoren

Hoyer levert standaard IE2- en IE3-motoren en als de klant er om vraagt maakt het bedrijf asynchrone IE4-motoren. De motor met geïntegreerde VFD levert nog eens 50 procent extra efficiency door meer precisiecontrole dan een traditioneel fixed aandrijfsysteem.

De fabriek werkt aan een nieuwe serie IE4/IE5-permanentmagneetmotoren die zelfs nog efficiënter werken in verschillende applicaties.

“De totale range biedt ons nog meer voordelen om de klant op energiegebied bij te staan. We willen de eindgebruiker ondersteunen bij het behalen van zijn energiebesparingsdoelen en zijn CO2-footprint verlagen.”

1 reactie op “Toenemende vraag energie-efficiënte motoren

  1. arie mol schreef:

    Quote .. Elektromotoren verbruiken 66 procent van de wereldwijde energie .. unquote.
    Misleidend! Zij gebruiken 66 % en dat is heel wat anders dan 66 % verbruiken. Met pakweg 95 % rendement verbruikt de e-motor slechts 66 / 20 = 3.3 %. De verliezen van de motor met 1/3 reduceren (flinke stap) levert slechts 1.1 % winst op de kWh rekening.
    Quote .. maakt de voordelen van energie-efficiëntie enorm .. unquote.
    Enorm???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.