
Er bestaat geen afsluiter die voor alle toepassingen geschikt zou zijn dus de toepassing bepaalt de soort afsluiter. Bij vloeistoffen geldt de vlinderklep vanuit economisch oogpunt als een aantrekkelijke afsluiter die in veel gevallen uitstekend voldoet.
Toepassing
Het product, de capaciteit, de toepassing, de temperatuur, de druk in het systeem en de druk over de afsluiter bepalen voor een groot gedeelte welke afsluiter u het beste kunt gebruiken. Natuurlijk speelt prijs ook een rol.
Voor gebruik bij vloeistoffen moeten de afsluiters over speciale eigenschappen beschikken om goed en betrouwbaar te functioneren gedurende langere tijd. Ondanks ‘smering’ door het product zoals bij zuivere vloeistoffen, vergt een hoge bewerkingsnauwkeurigheid extra aandacht voor de afdichtingen. Overmatige slijtage en vastlopen vormen de belangrijkste problemen.
Een vlinderklep
Een vlinderklep bestaat uit een afsluiterhuis, het klepblad, de afdichtingsring (seal of manchet) en de aandrijving. Met de aandrijving wordt het klepblad over een hoek van 90° open- of dichtgedraaid. Aandrijving gebeurt handmatig, elektro-pneumatisch of elektrisch. Vlinderkleppen zitten onder tanks, vaten, boven en onder componenten en in transportleidingen. Openen of sluiten vergt daar weinig kracht. Overigens dient men er rekening mee te houden dat in sommige toepassingen een hogere systeemdruk of productkolom op het klepblad rust. De kracht om de klep te openen, loopt dan te hoog op met risico opeen losbreekmoment. Dan kan de gebruiker beter een ander type afsluiter toepassen.
Losbreekmoment
Doordat het klepblad altijd in de productstroom staat, kan dit leiden tot slijtage van het klepblad. Maar het klepblad kan ook drukval in de leiding veroorzaken.
In gesloten toestand sluit het klepblad de doorlaat volledig af. Daardoor raakt het klepblad de afdichtingsring (seal). Bij hoogwaardige uitvoeringen staat de doorlaat volledig dicht vlak voordat het klepblad in het midden uitkomt. Dat vraagt om een zuiverrond klepblad met perfect uitgelijnde assen. Maar dat vereist ook een afsluiterhuis waarbij de asdoorvoer in het midden van de boring staat en in één lijn ligt. Hierdoor blijft wel het losbreekmoment onder controle wat vooral voordelen oplevert bij op afstand bediende afsluiters.
Opblaasbare zitting
Bij sterk abrasieve vloeistoffen kan een vlinderklep een opblaasbare zitting krijgen. Hierdoor raakt het klepblad tijdens het openen en sluiten de afdichting niet. Terwijl de doorlaat dus wel volledig sluit, treedt minder slijtage. De zogenaamde sealing voorkomt bovendien productopbouw op de rand van het klepblad. Een vlinderklep met een opblaasbare zitting sluit ook sneller dan een conventionele vlinderklep. Hij kenmerkt zich door een klein en constant losbreekmoment. Door het opblazen en ontluchten van de zitting ontstaat een zelfreinigend effect.
Voor- en nadelen op een rijtje
* Een vlinderklep beschikt over een grote doorstroomcapaciteit met gering drukverlies
* De stroomrichting gaat naar beide zijden
* Ze vergen een kleine inbouwmaat
* De vlinderklep bevat weinig onderdelen wat weinig onderhoud en lage onderhoudskosten impliceert
Daartegenover staat:
* Geen volle doorlaat omdat de klep midden in de doorlaat staat.
* Gebruik vereist een hoger koppel bij het openen bij hogere drukken.