Energie-efficiëntie

Thialf als achtergrond voor KSB-klantendag

Thialf als achtergrond voor KSB-klantendag

De jaarlijkse klantendag van KSB op 26 november 2019 startte met een rondje Thialf. Een genot voor de schaatsliefhebber die zelden zulk glad ijs proeft.

Thialf als achtergrond

Daarna hoorden de ongeveer 80 deelnemers over energie-efficiëntie, de KSB Guard, hoe Strukton een verpleeghuis verduurzaamt, hoe Beert Boomsma dat verduurzamen bij Thialf bewerkstelligt en hoe Erik Hulsebos zich door het leven bluft.

LCC topic op KSB-klantendag

De bezoekers konden door het opsteken van een groene of een rode kaart interactief met de sprekers communiceren. Bert Hollander trapte af over energie-efficiëntie en moest door de vele rode kaarten constateren dat nog bijna niemand aanschaft op LCC (Life Cycle Cost). Dus toonde hij aan de hand van voorbeelden nog weer eens aan hoe simpel sommige maatregelen zijn om energie te besparen en dus die LCC te verlagen.

Veel draait om op het goede werkpunt draaien. “Maar wie controleert er nou bij in bedrijfstelling of het werkpunt ook is wat de het proces vraagt?”

KSB biedt bovendien een scan aan waarbij ook de installed base door de mand valt.

Big data voor verduurzamen

Over installed base gesproken, KSB Guard bestaat uit een sensor, een transmission, een gateway voor 1-20 pompen en een webportal. En hij kan een indicatie geven van het functioneren van zowel bestaande als nieuwe pompen in uw proces. Iot in optima forma.

Vervolgens presenteerde Dolf Wissman van Strukton de praktijkcase over energie besparen bij een zorgcomplex met 90 appartementen. Door goed naar het functioneren van de circulatiepompen te kijken behaalden ze daar mooie resultaten.

Thialf

Beert Boomsma is van oorsprong koeltechnicus en al sinds 2001 ijsmeester in Thialf. Eerst zwierf hij de wereld over om bij anderen de kunst af te kijken maar nu vliegt hij de wereld over om anderen de beste methode uit te leggen.

“Het al u verbazen maar we maken ijs met een droge betonvloer. Tot 2017 verbruikte we zo’n 1,4 miljoen kuub energie per jaar maar tegenwoordig blijft de teller steken op 600.000 kuub.

We werken met verschillende secties op de vloer omdat elke discipline, en zelfs binnen een discipline (denk maar eens aan de bochten) zijn eigen ijs vereist. In totaal staan er zo’n 87 pompen in het ijsstadion waaronder een warmtepomp van 900 kW voor de droger die moet voorkomen dat het vocht op de ijsvloer condenseert.”

Overigens nog een mooi weetje: zo tussen ijslaag drie en vier komt een verflaag omdat we anders naar een antraciete ijsvloer kijken en het oog wil ook wat!

Elf man voeren voor 80 procent al het onderhoud in eigen beheer uit. Daaronder valt ook al het materieel, dus ook de machines.

Thialf als achtergrond

De jongen die nergens voor deugde

Weet u het nog: Erik Hulsebos werd ‘slechts’ tweede bij de Elfstedentocht in 1997 terwijl hij eraan begon als gedoodverfde winnaar. “Helaas trok die spruitjeskoning net een sprint. Zelf zijn eigen grootste criticaster kan hij heerlijk vertellen hoe hij zich tot nu toe door het leven blufte. Dat terwijl zijn vader er destijds een hard hoofd in had dat het ooit goed kwam met Erikje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.