Nieuws

Thecla Bodewes in eerste KIVI technologielezing

Thecla Bodewes in eerste KIVI technologielezing

Op 16 september sprak Thecla Bodewes, directeur eigenaar van de gelijknamige scheepsbouwer en boegbeeld van de Topsector Water en Maritiem de eerste KIVI technologielezing uit. Zij onderstreepte daarin het belang van inzet van de technologische kennis in Nederland bij vorming en uitvoering van regeringsbeleid.

KIVI technologielezing

Bodewes: ”Beleid zou niet tot stand moeten komen op basis van populaire korte termijn afwegingen of ‘framing’ en ‘cherry picking’ door belangengroepen. We beschikken over een enorme hoeveelheid topniveau kennis in Nederland en fantastische bedrijven. Die moeten we inzetten om ons land beter te maken.”

Daarnaast constateert Thecla Bodewes dat de Nederlandse afhankelijkheid van het buitenland stijgt. “Bij energievoorziening, productie in China en de recente geopolitieke ontwikkelingen vormt dat een groeiend risico. Daar moeten we als Nederland goed over nadenken. Daarbij draait het om de veiligheid van ons land en de vitale infrastructuur. Om onafhankelijker te worden van het buitenland, moeten we bijvoorbeeld ook andere opties voor de klimaatuitdagingen onderzoeken dan wind- en zonne-energie. De regering, de wetenschap of bedrijven kunnen dat niet alleen of ieder voor zich. We moeten het samen doen.”

‘Non solus’ zoals Shell-topman Ben van Beurden zei in zijn Elsevier-Economie-lezing in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.