Nieuws

Tevreden terugkijken op Maintenance Next

Tevreden terugkijken op Maintenance Next

Circa 11.000 onderhoudsprofessionals en technisch dienstverleners wisten de weg te vinden naar Maintenance Next. Exhibition Manager Pieter Bas Dujardin blikt tevreden terug.

Tevreden

Dujardin: “We horen van alle exposanten dat de kwaliteit van de bezoekers ook deze editie weer erg hoog was. De speciale studentendag op woensdag was, met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt, een schot in de roos.”

Dujardin is ook erg te spreken over het aantal innovaties dat op Maintenance Next te zien was. “De onderhoudswereld verandert razendsnel en dat was goed te zien. Maintenance Next laat duidelijk zien wat er in de sector speelt.”

Uitdagingen

De onderhoudsbeurs zoomde deze editie in op de drie belangrijkste uitdagingen voor de sector van dit moment: People, Aging Assets en Smart Industry. Dat was op de beursvloer en in het omlijstende kennisprogramma goed te merken.

Het Maintenance Theater en de vele rondetafelgesprekken trokken drie dagen lang een geïnteresseerd publiek dat onder andere hoorde hoe Nederlands grootste asset owners Shell, Vopak en Dow Chemical hun plants klaarmaken voor de toekomst. Door middel van digitalisering en robotisering verandert het onderhoudswerk in rap tempo. bij Shell is er nu al geen enkele handeling in het onderhoudsproces die niet al gedigitaliseerd is. En bij Vopak worden er meer data scientists aangenomen dan monteurs. Bij Dow Chemical geldt voor de lange termijn de vuistregel dat onderhoudstops volledig zijn uitgebannen.

Chemelot

Marc Dassen, CEO van Sitech en verantwoordelijk voor alle onderhoud aan infrastructuur, security, brandveiligheid en de it-infra op het Limburgse chemiecomplex Chemelot gunde bezoekers een blik op de verre toekomst. Hij bleek optimistisch over de te halen klimaatdoelen in 2050. “95 procent minder CO2-uitstoot lijkt nu nog onmogelijk maar tien jaar geleden zei men ook dat windmolens nooit zonder subsidie zouden kunnen.”

Dassen toonde zich ook bewust van de gigantische uitdagingen waar de branche voor staat. “Alleen op Chemelot in Limburg hebben we in de komende tien jaar minstens 2500 nieuwe mensen nodig. Toch denk ik dat de energietransitie en de digitalisering van onze branche er juist voor kunnen zorgen dat jongeren graag voor ons willen werken. Jongeren willen tegenwoordig een baan met impact. En dat kunnen wij ze als geen ander bieden.”

Studenten

Dat bleek ook tijdens de Next Generation Day op woensdag. Matty van den Berg van Watertalent was erg te spreken over de opkomst van bijna 400 technisch geschoolde mbo- en hbo-studenten bij het CareerLab. “De bedrijven die samen met ons op de stand stonden, voerden goede gesprekken met potentiële kandidaten voor de vacatures die ze hebben.”

Het CareerLab is een initiatief van Rotterdam Ahoy en Watertalent. Vacatures van onder andere Shell, Engie en AVR werden gekoppeld aan de aanwezige studenten.

Anette Wennink van Shell roemde de speciale studentendag. “De studenten die ik sprak waren erg geïnteresseerd en serieus. We vissen als sector natuurlijk in dezelfde vijver als veel andere technische sectoren maar de opkomst vond ik bemoedigend.”

Techniekheld

Pip van Dijk (60), werkzaam bij Cabot, werd tijdens Maintenance Next gekozen tot Techniekheld 2019. Van Dijk bleef zijn mede-genomineerden Carsley Gorsele (Croonwolter&dros), Meini Lutterop (Stork) en Luuk de Jong (Delicia) nipt voor.

Techniekhelden zijn technici die om bepaalde redenen onmisbaar zijn voor het bedrijf of die iets bijzonders doen of hebben gedaan met grote impact. De prijs is in het leven geroepen door Industrielinqs en mede bedoeld om het vak techniek aantrekkelijker te maken voor jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.