Nieuws
Test van diverse technieken voor duurzame rioolslibverwerking

Waterschap Vallei en Veluwe, GMB BioEnergie Zutphen en Royal HaskoningDHV gaan samen werken aan een duurzamere manier van zuiveringsslibverwerking. Nieuwe technieken moet het puur verbranden vervangen.

Duurzame rioolslibverwerking  

De eerste tien jaar gaat GMB het slib verwerken bij haar bestaande verwerkingslocatie in Zutphen. GMB gebruikt het principe van biologisch drogen. Daarbij droogt het slib door middel van compostering tot biogranulaat en ammoniumsulfaat. Het eerste dient als biobrandstof voor de opwekking van duurzame energie. Het ammoniumsulfaat gebruiken boeren als een stikstofrijke meststof. Met deze methode reduceren de partijen het te verbranden slib met 70 procent.

Test van diverse technieken

Het nieuwe verwerkingscontract tussen Waterschap Vallei en Veluwe en GMB gaat in per november 2022. Royal HaskoningDHV helpt sinds 1 september 2021 met het ontwikkeltraject voor een duurzamere slibverwerkingsketen.

Na het testen van diverse technieken start een pilot met de meest geschikte methode voor afvalvermindering en grondstofverwaarding.

Partijen gaan een samenwerking van minimaal vijf jaar aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.