Nieuws
More4Sustainability Project krijgt Interreg-subsidie Noord-West Europa

Ook door het te geringe aantal, gekwalificeerde veiligheidskundigen in Nederland ontstaan gevaarlijke situaties. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) in een open brief. “Personeel staat steeds vaker voor de keuze om onveilig te werken of om niet te werken.”

Tekort veiligheidskundigen

De problemen doen zich momenteel voornamelijk voor in het MKB, vertelt NVVK-voorzitter Rob van Houten. “Grote organisaties kunnen doorgaans nog wel een hecht team van ‘Health Safety and Environment’ (HSE)-professionals in dienst krijgen en houden. Maar het MKB staat er wat dat betreft een stuk slechter voor.”

“Ik kan me voorstellen dat de veiligheid er onbewust bij inschiet als de werkdruk hoger wordt”, zegt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. “Om ervoor te zorgen dat de veiligheid op de Nederlandse werkvloer beter gewaarborgd blijft, is de aanwezigheid van gekwalificeerde veiligheidskundigen een must, ook in het MKB.”

Gevaarlijke situaties

Ongevallen op de werkvloer kosten op korte termijn honderden miljoenen aan medische kosten en verzuim. “De werkelijke kosten liggen jaarlijks op 6,1 miljard euro”, zegt Van Houten. Cijfers van de Arbeidsinspectie noemen 2.526 slachtoffers van een arbeidsongeval in 2022, met 51 doden tot gevolg. Doordat het aantal inspecties toenam, valt dit aantal niet te vergelijken met voorgaande jaren.

Door verwatering van de controle op, en naleving van, arbeidsveiligheidsregels en -wetgeving ontstaan steeds vaker onveilige situaties op de werkvloer.

Dus doet Kader Opleidingen een oproep aan belangstellenden om een van hun cursussen te volgen.

Veiligheidskundige vrouwen

Ook probeert het het vrouwenquotum onder veiligheidskundigen te verhogen met het project Rok en Rol. “Toen ik zelf begon, lag het aantal vrouwelijke veiligheidskundigen op viijf procent. Inmiddels steeg dat naar 15 procent maar er is nog steeds veel werk aan de winkel”, zo begint Annemarie Timmermans, een van de grondleggers van Rok en Rol. Dat initiatief wil dat vrouwelijke veiligheidskundigen elkaar versterken en elke vrouwelijke veiligheidsprofessional in haar kracht zetten.

Samen met collega Ilse geeft Annemarie veel verschillende trainingen op het gebied van veiligheid. Nog steeds merken ze dat er een bepaald stigma heerst dat de veiligheidskundige wereld voordeel door mannen wordt ingenomen. Doormiddel van Rok en Rol willen ze dit graag veranderen. “Er komt zoveel nieuw talent aan vanuit de Integrale Veiligheidskunde opleidingen. Deze jonge mannen en vrouwen doen het over het algemeen zo goed in bedrijven”, geeft Annemarie aan.

Ze startten een besloten Linkedin-groep voor vrouwelijke professionals (>20 uur per week) op het gebied van veilig en gezond werken. Voldoe je aan het profiel, dan kun je je hier aanmelden voor Rok & Rol. Maar er vinden ook regelmatig live netwerkevents plaats zoals op 28 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.