Nieuws
Techno Ninja’s bij Atlas Copco ter promotie van technologie

De vijfde editie van Techno Ninja’s, een evenement georganiseerd door Atlas Copco in België vond eind oktober 2022 plaats. Het initiatief van Pleiades, het internationale vrouwennetwerk van Atlas Copco stimuleert contact van kinderen tussen 6 en 14 jaar met technologie op een speelse en interactieve manier.

Techno Ninja’s

Met de Techno Ninja’s laat het Zweedse bedrijf sinds 2016 jongens én meisjes proeven van technologie en wetenschap en hen zelf het leuke eraan ervaren. Het initiatief stimuleert dochters en zonen van zijn medewerkers kennis te maken met STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

Het bedrijf ziet steeds meer interesse van meisjes in de Techno Ninja’s. Voor meer genderdiversiteit op de werkvloer speelt vroeg kennismaken met STEM een belangrijke rol.

“We willen het cliché doorbreken dat STEM saai zou zijn of niet voor meisjes. Dat is echt zo passé”, verduidelijkt Suki Maesen, Business Engagement, Training & Communication Manager en medeoprichter van de Techno Ninja’s. “Met onze Techno Ninja’s workshops willen we kinderen op een leuke en interactieve manier kennis laten maken met STEM. Dat het werkt zien we elk jaar weer aan hoe snel de plaatsjes de deur uitgaan.”

“Het is geweldig te zien hoe ook meer en meer meisjes hun weg vinden naar onze workshops. Hun mama’s en papa’s spelen daar een grote rol in”, verklaart Wim Thirry, Technology Developer. “Door het succes bereiken we ook steeds meer kinderen met verschillende interesses. We moeten iedereen doordringen van het belang van STEM en kinderen vroeg genoeg ermee in aanraking laten komen met STEM. Onbekend maakt immers onbemind.”

Van 3D-printing tot programmeren

In vier workshops maakte kinderen van het tweede leerjaar tot het tweede middelbaar kennis met techniek, programmeren, 3D printing… Karolien Kempen en Inne Michielsen van Atlas Copco leerden kinderen van het 5de en 6de leerjaar in een workshop over 3D-printen en hoe ze vuil uit lucht kunnen filteren.

“Wij zetten binnen ons bedrijf sterk in op innovatieve maaktechnologieën. Zo gebruiken wij 3D-printen voor training en marketing, snelle prototypes, productiegereedschappen, enzovoort”, vertelt Karolien Kempen, Teamleader New Manufacturing Technologies. “Wij vinden het daarom belangrijk om kinderen van jongs af aan spelenderwijs kennis te laten maken met deze technologieën.”

“Zuivere lucht vinden wij ook heel belangrijk”, vult Inne Michielsen, Technology Engineer Filtration, aan. “De perslucht die ze bijvoorbeeld in ziekenhuizen, in de voedings- of farmaceutische industrie gebruiken, moet natuurlijk vrij van stof en olie zijn. De door ons ontwikkelde filtertechnologie kan zo bijdragen aan een veilige samenleving. Dat maakt mijn werk voor mij boeiend en relevant. Ook dat is fijn om over te brengen aan de jeugd, dat STEM zijn steentje kan bijdragen aan een betere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.