Nieuws
Technischow en Esef maakindustrie leggen uitdagingen bloot

De maakindustrie staat voor grote uitdagingen op het gebied van innovatie, digitalisering en de werving van talent. Dat zei de CEO van ASML, Peter Wennink op 30 augustus 2022 bij de opening van de TechniShow en ESEF Maakindustrie. De maakindustrie in Nederland draagt jaarlijks voor 18 procent bij aan de Nederlandse economie en toont de afgelopen jaren een groei met dubbele cijfers. In economisch belang staat de sector nu op vergelijkbare hoogte met de chemie en de food-industrie.

Innovatie

Wennink gaf aan dat de sector het versnellen van innovatie de volle aandacht moet geven. Toenemende systeemintegratie, waarbij machines onderdeel zijn van een groter complex systeem, vereist samenwerking in de keten. Innovatie betreft niet alleen de machines zelf maar ook service en onderhoud. Bij ASML kijken ingenieurs via hololenzen met een klant aan de andere kant van de wereld mee om storingen te verhelpen. Een samenwerkend, internationaal kennisnetwerk vormt de basis om relevant te blijven voor afnemers. Wennink gaf bij de opening ook aan dat innovatie niet kan zonder risico en dat de overheid in dat risico zou moeten delen. De sector kan die hulp goed gebruiken.

Arbeidstekort maakindustrie

Als tweede belangrijke uitdaging voor de sector ziet Wennink het werven en behouden van talent. Hij riep de sector op daarvoor niet alleen naar de overheid te kijken maar samen de schouders te zetten onder de opleiding van talent. Alleen al in Veldhoven werken 110 nationaliteiten. Een belangrijk signaal dat de pool voor nieuw talent in Nederland te klein is. Internationaliseren van opleidingen en investeren in een leven lang leren noemt hij cruciaal voor voldoende talent, wat betreft krijgen en behouden. ASML verwacht bijvoorbeeld de komende jaren de capaciteit te kunnen verdubbelen. Dat betekent dat ook de toeleveranciers die slag zullen moeten maken.

Digitalisering

Een ander belangrijk thema in Utrecht dezer dagen is de digitalisering van de maakindustrie. Theo Henrar, voorzitter van FME, gaf bij de opening aan dat de maakindustrie een ruggengraat vormt van de Nederlandse economie. Digitalisering betreft niet alleen de machines zelf maar ook de integratie van alle ermee samenhangende processen. Denk aan verkoop, logistiek en voorraadbeheer. Ook Henrar benadrukte het grote belang van samenwerking in de keten op het gebied van digitalisering en waarschuwde voor de risico’s op het gebied van cybersecurity.

Productieautomatisering moet

André Gaalman, voorzitter van FPT-VIMAG, de Federatie voor Productietechnologie en eigenaar van TechniShow, benadrukte bij de opening dat de sector niet ontkomt aan verdere productieautomatisering. Dit als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt en de niet aflatende behoefte aan verdere efficiëntie. In de Jaarbeurs laten enkele honderden exposanten deze dagen hun innovaties zien, bijvoorbeeld op het gebied van 3D printing. TechniShow en ESEF Maakindustrie vinden van dinsdag 30 augustus tot en met vrijdag 2 september plaats in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.