Nieuws
Subsidie voor ‘Westküste 100’ hernieuwbare waterstof

Het ‘Westküste 100’ project krijgt van de Duitse regering een substantiële subsidie en kan nu starten. De initiatiefnemers noemen het het eerste grootschalige waterstofproject van het land.

Westküste 100

Het ‘Westküste 100’-project stelt zich ten doel de duurzaamheid van industriële processen, de luchtvaart, de constructie-industrie en verwarmingsplants te verhogen. Het wil daarvoor een regionaal model voor waterstofproductie op industriële schaal. En de condities aan de Noordwest kust van Duitsland leent zich daarbij uitstek voor denken de initiatiefnemers. Met een grote windenergiebron en veel innovatieve bedrijven die de klimaatdoelstellingen omarmen.

Subsidie

Er sloten zich al tien partners aan bij het consortium rondom het project. Naast EDF Germany zijn dat Holcim Germany, OGE, Ørsted, Raffinerie Heide, Stadtwerke Heide, Thüga and thyssenkrupp Industrial Solutions samen met de Region Heide Development Agency en de Fachhochschule Westküste (West Coast University of Applied Sciences).

Martin Neubert, Executive Vice President en CEO, Ørsted Offshore: “De subsidie, voor een derde van het totaalbedrag betekent een fundamentele stap voorwaarts voor onze waterstofproductie. Westküste 100 is ons derde waterstofproject maar de eerste in Duitsland. We verheugen ons op het ondersteunen van zware industrie en zwaar transport met schone alternatieven gebaseerd op hernieuwbare waterstof.”

Hernieuwbare waterstof

Volker Malmen, Managing Director, Ørsted in Germany: “We zijn blij met de positieve beslissing. Het gebruik van windenergie voor grootschalige waterstofproductie maakt dit project uniek. Alleen offshore wind geldt als zo’n betrouwbare bron voor groene stroom voor elektrolyse. Dat vraagt dat expansie van hernieuwbare energie en offshore wind in de pas lopen met de stijgende vraag ernaar voor waterstofproductie. Wij denken dat ons product de sleutel vormt om de industriële sector CO2-neutraal te maken. Hiermee willen we anderen de weg wijzen naar een volledig groene wereld.”

Pilot

In de eerste fase die nu kan starten gaan EDF Germany, Ørsted en de Heide refinery in de joint venture ‘H2 Westküste’ een 30 megawatt electrolyser bouwen. Daarin startte zij een pilot om windenergie om te zetten in groene waterstof. Daarmee genereren ze procesdata, informatie over het onderhoud en controle en grid-services van de uiteindelijke plant. Daarnaast testen ze het transport via pijpleidingen en het gebruik van waterstof in de bestaande en nieuwe infrastructuur rondom Heide.

Als derde zullen ze een visie ontwikkelen op een grootschalige koppeling, inclusief een 700 MW elektrolysesysteem naar een daadwerkelijk project. Een enorme R+D-klus, aldus de partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.