
Fontys Eindhoven organiseert op 30 januari 2019 een symposium rondom Semester 7 van haar opleiding Engineering.
Fontys
Drs Ronald Scheer is onderzoeker en docent aan het lectoraat voor Robotica & Mechatronica aan Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven. Hij ontvangt ons in de praktijkruimte van de locatie in Eindhoven. “Hier gebeurt het, vertelt hij trots.” Hij doelt op de diverse opstellingen met robots en meetapparatuur. In een hoek komt ook net het Rembrandt-team bijeen dat zich voorbereidt op de opdracht dat het in januari 2019 ontvangt. Daarvoor moeten de deelnemers in zes weken een robot in elkaar zetten die de competitie met andere, internationale teams aan kan. Iets dat vorige keren goed lukte maar altijd spannend blijft.
Projecten
“Rembrandt is een van onze aansprekende projecten”, legt Scheer uit. “Maar de studenten kunnen nog veel meer en dat laten ze zien op 30 januari a.s. Semester 7 in het derde jaar van de opleiding vormt een belangrijke praktijktoets. Per opleiding (Automotive, Mechanical Engineering, Electrical & Electronic Engineering en Mechatronics) zijn er verschillende thema’s, we noemen dat differentiaties.”
De opleiding Automotive kent twee differentiaties. Studenten kunnen kiezen voor Future Power Train waarbij alles draait om energievermindering of voor Smart Mobility dat bijvoorbeeld kijkt naar autonoom rijden.
De opleiding Mechanical Engineering kent drie differentiaties: Precision Engineering, Energy Technology en Innovation Engineering. Bij Innovation Engineering kijken studenten vooral naar toegevoegde waarde. Ze krijgen daarmee ook te maken met de ‘zachte’ kanten van innovatie en niet alleen met de technische aspecten. Precision Engineering past helemaal bij Eindhoven, het hart van de fijnmechanica. Maar hoe ontwerp je de meest optimale machine? Tenslotte worden studenten die met Energy Technology aan de gang gaan, uitgedaagd tot de max te gaan op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid.
De differentiatie Innovation Engineering kan ook worden gevolgd door studenten van de opleiding Electrical en Electronic Engineering. Maar ze kunnen ook kiezen voor: Embedded Systems en Electronical Systems. Bij de eerste speelt de architectuur van elektronische producten een rol. De ontwikkeling van embedded software, parallelle verwerking, Microcontrollers & System on Chip (SoC).
Bij Electronical Systems gaat het bijvoorbeeld om de nieuwste ontwerpen van (lage) vermogenselektronica, interfacing-systemen, sensortechnologieën, antenneontwerp, gedrukte elektronica en PCB-ontwerp.
De opleiding Mechatronica kent twee differentiaties: Advanced Motion Control en Adaptive Automation Systems. Hier krijgen de studenten te maken met loops en autonome processystemen voor de meest flexibele productie.
Het programma
Het symposiumprogramma met de eindpresentatie op 30 januari 2019 ziet er als volgt uit. Vanaf 13.00 kunnen bezoekers zich registreren in gebouw 5 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. Om 13.30 start het programma met een welkomstwoord en aansluitend gastspreker Henk-Jan Snellink, CEO WP- Haton.
Vervolgens presenteren de 50 verschillende werkgroepen zich met een video. Bezoekers kunnen daarna meer informatie inwinnen bij de verschillende standjes op de projectenmarkt. Zo komen docenten, vakjury en bezoekers tot een keuze die zal leiden tot de winnaar. Rond 16.45 krijgt deze winnaar de HTSM Award uitgereikt en wordt afgesloten met een netwerkborrel.