Nieuws
Deltacongres 2018 in Zwolle

Minister Cora van Nieuwenhuizen krijgt vanuit de Tweede Kamer steun voor haar plan om geld vanuit het Deltafonds vrij te maken voor klimaatadaptatieprojecten.

Adaptatieprojecten

Daarvoor is een wetswijziging nodig daar het fonds bedoeld is voor financiering van waterveiligheid. De minister heeft in haar begroting geen geld om adaptatieprojecten te financieren. Toch is aanpassing van infrastructuur en inrichting van stad en platteland aan extreem weer ‘urgent’.

Financiering van klimaatadaptatie wordt op korte termijn een heet hangijzer. De klimaatgelden in het regeerakkoord, gestald in de zogeheten Klimaatenveloppe, zijn met name bedoeld voor het terugdringen van CO2, een mitigatiemaatregel. Voor adaptatiemaatregelen komen uit de Klimaatenveloppe geen middelen vrij, zo schetste de bewindsvrouw. En die maatregelen komen er wel aan; gemeenten zijn verplicht stresstesten te houden, waaruit een reeks aan adaptatieprojecten gaat voortvloeien. Uiterlijk in 2019 moet dat al duidelijk zijn.

Dit najaar zullen we ook in de printversie van Pomp NL uitgebreid aandacht besteden het onderwerp klimaatadaptatie.

 

Pilots

Van Nieuwenhuizen heeft haar hoop gevestigd op de Regio Envelop. Daarin is volgens afspraken in het regeerakkoord geld gereserveerd regionale verbetering van ‘de kwaliteit van de leefomgeving, de kwaliteit van leven en welvaart in economische zin’. Van Nieuwenhuizen: “Als er in de regio een goed project op tafel komt, dan zie ik niet dat het niet zou lukken.”

Maar ze vroeg daarnaast aan de Kamer expliciet om steun voor haar plan om geld uit het Deltafonds vrij te maken voor klimaatadaptatie.

In reactie op CDA’er Jaco Geurts zegde de bewindsvrouw toe dat regio’s die vooroplopen met stresstesten en plannen voor adaptatie voorrang krijgen bij eventuele bijdrage in de financiering. Van Nieuwenhuizen: “Als we die projecten als pilots kunnen zien, dan is dat akkoord. We gaan niet wachten tot alle stresstesten klaar zijn.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.