Nieuws
Start tankconstructie ethaankraker met de laagste koolstofvoetafdruk in Europa
DCIM100GOPROG0090791.JPG

MBG en Stadsbader Contractors startten begin april 2023 met de tankconstructie voor een groene ethaankraker in de haven van Antwerpen. De 200.000 m³ koude opslagtank voor TGE GAS Engineering vormt een belangrijk onderdeel van Ineos Project ONE.

Ethaankraker

Tien jaar geleden realiseerden TGE, MBG en Stadsbader Contractors een ethyleentank voor Ineos. Nu bundelen de drie opnieuw hun expertise voor de bouw van de nieuwe ethaantank met een capaciteit van 200.000 m3. Volgens hen bedraagt de koolstofvoetafdruk van de nieuwe kraker minder dan de helft van de beste, vergelijkbare Europese kraakinstallaties. In de opmars naar net zero gebruikt het voor zijn energievoorziening nu al waterstof die vrijkomt als bijproduct uit het kraakproces. Dit kan uiteindelijk stijgen naar 100 procent zodra voldoende externe waterstof ter beschikking komt.

Tankconstructie

De ervaring van MBG en Stadsbader Contractors vormt de nodige knowhow om dit multidisciplinaire project met hoge veiligheids- en duurzaamheidseisen te realiseren. De tank, met een diameter van 95 meter en een hoogte van 50 meter bestaat uit wanden van 80 centimeter dik voor optimale veiligheid. Hij rust op 603 funderingspalen met een diameter van een meter en een drijvende vloerplaat die 1,8 meter boven de grond uitsteekt.

Uitdagend project

“We weten dat onze gecombineerde expertises en geschiedenis van sterke samenwerking dit uitdagende project tot een succes zal maken. We willen onze industriële klanten helpen bij hun transitie en het creëren van een nieuwe standaard in de sector”, aldus Jan Folens, Executive Director van Stadsbader Contractors en Luc Stuyck, General Director van MBG. Chris Cnudde, Area Project Manager Ineos Project ONE, verklaarde: “De succesvolle samenwerking in de vestigingen van Ineos in Zwijndrecht (België), Grangemouth (Verenigd Koninkrijk) en Rafnes (Noorwegen) versterkt ons vertrouwen in TGE als toonaangevende speler in het ontwerp en de bouw van full containment cryogene tanks. Samen met zijn lokale partners zal dat bedrijf ook dit project tot een goed einde brengen.”

De voltooiing van het volledige Project ONE complex staat gepland voor april 2026.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.