Nieuws
Staatssecretaris Van Huffelen op werkbezoek bij rwzi

In navolging van voorganger staatssecretaris Raymond Knops bracht staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Alexandra van Huffelen op 20 maart een werkbezoek aan een rwzi van het hoogheemraadschap van Rijnland. Ze sprak daar met rwzi-medewerkers en aanwezigen van de Unie van Waterschappen over digitalisering en digitale transformatie van de waterschappen.

Rwzi

De staatssecretaris kreeg op de rioolwaterszuiveringsinstallatie (rwzi) toelichting op het zuiveringsproces van rioolwater. Waaronder natuurlijk ook het verwijderen van ongewenste stoffen zoals medicijnresten en het bemonsteren van water. Het zuiveringsproces kan interessante data opleveren, de zogeheten big brown data.

Medewerkers van het hoogheemraadschap vertelden hoe ze digitalisering inzetten om een aantal thema’s verder te ontwikkelen. Zoals een catalogus waarin je zelf je data en analyses bij elkaar kunt zoeken. Of dashboards waaruit de gebruiker zelf meer inzichten kan genereren. Zo krijgen alle betrokkenen meer inzicht in de waterketen.

Digitale transformatie in Vaarkaart

Zij spraken ook over het belang van interbestuurlijke samenwerking bij de digitale transformatie en bij de ethische dilemma’s die spelen bij de toepassing van nieuwe technologieën. Overheden moeten dezelfde kaders hanteren in de afwegingen bij het gebruik van data en technologie.

De Unie presenteerde ook haar bestuurlijke visie op digitale transformatie, de zogeheten ‘Vaarkaart, digitaal op koers’. Deze Vaarkaart beschrijft de digitale transformatie voor de waterschappen en randvoorwaarden om digitale innovaties te gebruiken en ermee om te gaan. Dit vraagt begeleiding en training van medewerkers en bestuurders maar ook standaardisatie van data en processen.

Van Huffelen zag een samenhang tussen de Vaarkaart van de waterschappen, haar Werkagenda Waardegedreven Digitaliseren en haar agenda Digitale Samenleving. Partijen spraken af nauw te blijven samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.