
Herkent u hem nog? We haalden hem al aan in PompNL nr. 1 van 2019: de balrobot. Nu twee jaar later besteedde KicMP aandacht al alle werkgroepen in een webinar ‘Slotevenement Interreg project Smart Tooling’.
Smart Tooling
Allereerst zette Wim Vancauwenberghe van Bemas de samenwerking uiteen. “Het grensoverstijgende project maakte de hiaten duidelijk. Je kunt niet zomaar iemand met een robot aan het werk zetten. Dat vraagt om competenties. Praktijk en theorie ondersteunen elkaar daarin om de veiligheid te verhogen en het risico te verlagen.”
Aansluitend gaf Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente een presentatie over de toekomstvisie van roboticatoepassingen voor onderhoud en inspectie. Hij benadrukte vooral het belang van samenwerking tussen industrie en wetenschap/kennisinstellingen.
Asset-owners-belang
Vooral de samenwerking met de asset owners die ook deelnemen aan het KicMPI-netwerk wierp bij dit project zijn vruchten af. Zo kwam Mark de Kok van Engie een paar keer aan het woord met de wensen die zij bij de verschillende werkgroepen neer hadden gelegd. Zoals over de smart glasses. Die gebruiken ze nu in een pilot tussen monteur en begeleider maar in de toekomst zien ze ook mogelijkheden voor inspectie en opleiding. “Vooral het met de handen ‘vrij’ werken, vormt een groot voordeel.”
Jan Mol, samen met Pieter Raes optredend als moderator vanuit KicMPI gaf aan dat er ook gesprekken met DOW lopen om een van de voorstellen verder uit te werken. “De industrie moet leidend zijn. We kunnen een voorbeeld nemen aan België. Daar delen ze nog iets beter hun problemen. Dus asset owners sluit u aan. U ziet hoe praktisch de oplossingen meteen al kunnen uitpakken.”
Binnen uw installatie
Bij binnensituaties levert ‘gps-loos’ al meteen een uitdaging op, denk aan de kooi van Faraday. Terra drones en Delft Dynamics BV kwamen toch met een alternatief, drone die zelfs Atex-proof zijn uit te voeren.
Buiten uw installatie
Niet dat de buitenoplossing nou meteen voorhanden was. Avular uit Eindhoven en het Belgische Airobot bewezen dat grensoverschrijdende samenwerking een out-of-the-box oplossingen kan bieden. Vooral bij incidenten kunnen drones snel het luchtruim kiezen om de situatie in beeld te brengen. Hoewel alle partijen in alle gevallen benadrukten dat kleinschalige projecten alleen wel varen bij aanpassing van de wetgeving.
Werk aan de winkel
Alle partijen waarschuwen: Het vergt inzet voor dat het echt werkt. Maar ook Itis, lekdetectie, ervaart voordelen van de cobot die de flens eerst kan ‘afsnuffelen’. Rob Hendikx van Nobleo vertelde over ‘hun leermomentje’. “Positionering van de onbemande crawler om de binnenwand van een tank te reinigen zonder steigers, gebeurt aan de hand van wielomwentelingen. We rekenden het slibgevaar even niet mee. Maar inmiddels losten we dat op en toont Dow Global interesse.”
Uiteindelijk luidde de conclusies: asset owners moeten de markt openbreken, voorlopig blijkt de wetgeving voornaamste obstakel en wachten allemaal met smart op Atex-uitvoeringen.
De balrobot doet vooral dienst in leidingen. Ook daar leverde het Interreg subsidie aan en profiteerden partijen van het netwerk. TU Twente leverde al een prototype voor waterbedrijven.