Nieuws
‘Sleutels tot succes bij klimaatadaptatie’ op 23 mei 2019

Dé Risicodialoog voor klimaatadaptatie bestaat niet. Dus de verwachting is ook dat Dé aanpak niet bestaat. Wat kunnen we leren van succesvolle maatwerkprojecten? Wat zijn hun sleutels tot succes? Dat kunt u te weten komen op donderdag 23 mei 2019 in de Bilt op het symposium ‘Sleutels tot succes bij klimaatadaptatie’.

Sleutels tot succes

Vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (Dpra) is een strategie uitgerold om vanuit het principe ‘weten, willen, werken’ te komen tot maatregelen die gevolgen van klimaatverandering aanpakken. Daarmee moet de samenleving weerbaarder worden voor de gevolgen.

Op dit moment werken veel overheden met de stresstest en een risicodialoog. Dit als opstap naar een strategie om maatregelen uit te voeren.

Het symposium biedt vanuit reeds bewezen projecten de mogelijkheid samen de sleutels tot succes te zoeken. Wie moeten we betrekken? Welke kennis is nodig? Hoeveel tijd neem je voor de dialoog?

Inspireren

Het symposium draait om samenwerken: elkaar inspireren vanuit ‘sleutels tot succes’. Dat resulteert hopelijk tot samen aan de slag gaan met klimaatverandering.

Organisator KNW wil geen risicodialoog voeren of de stresstest uitleggen. Het gaat om leermomenten van succesvol uitgevoerde projecten.

Maar wat is dan succes? Volgens de KNW gaat het om het treffen van maatregelen met impact op de gevolgen die we als samenleving ervaren rond klimaatverandering en die ons als samenleving raken.

Drie keer impact

Zoals:

  • Opvang en voorkomen van schade en overlast door een extreme neerslaggebeurtenis met een omvang van bijvoorbeeld 60 mm of meer;
  • Maatregelen die effect hebben op meerdere gevolgen van klimaatverandering (heviger neerslag, hitte stress, droogte, bodemdaling en verandering van grondwaterstanden);
  • Een goede balans van ‘voorkomen en accepteren’, met andere woorden, rendabele ingrepen (kosten wegen op tegen de baten). Dit betekent ook dat je tot de conclusie kunt komen dat je op sommige plaatsen meer moet inzetten op acceptatie (en bewustwording) van risico’s. Dus niet alleen berging en opvang, 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.