Nieuws
Duitsland verlengt ambitieuze waterstofstrategie

Havenbedrijf Rotterdam meldt Shell als eerste ondertekenaar van de gebruiksovereenkomst van HyTransPortRTM. Deze waterstofleiding in de Rotterdamse haven komt in samenwerking met Gasunie te liggen tussen de Maasvlakte en Pernis.

Waterstofleiding

Holland Hydrogen I, de elektrolyser die Shell gaat bouwen op het Conversiepark op de Maasvlakte zal worden aangesloten op HyTransPortRTM. Die leiding gaat de waterstof naar verwachting vanaf eind 2024/begin 2025 van het conversiepark naar Pernis brengen. Op termijn komt er een aansluiting van de pijpleiding op het nationale en internationale waterstofnetwerk.

Rotterdamse haven

“Het contract met Shell vormt een belangrijke stap. Shell toont hoge ambities op het gebied van waterstof. En infrastructuur zoals HyTransPort speelt een doorslaggevende rol om de waterstofeconomie in de Rotterdamse haven van de grond te laten komen. Een duidelijke stap in de verduurzaming van de Rotterdamse haven”, aldus Jeroen Steens, Director Commercial Delivery bij Havenbedrijf Rotterdam.

HyTransPortRTM

De pijpleiding voor waterstof meet 32 kilometer lang bij een diameter van 24 inch (61cm). De overstap van fossiele brand- en grondstoffen naar CO2-vrije waterstof moet een eerste stevige beperking van CO2-uitstoot opleveren. “Duurzame waterstof zal als onderdeel van de toekomstige energiemix een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de industrie”, aldus Helmie Botter, manager Business Development voor waterstof bij Gasunie.

Het aantal waterstofinitiatieven in de Rotterdamse haven groeit. Op de Maasvlakte is ruimte voor een conversiepark ingepland voor productie van waterstof voor de Rotterdamse haven. Diverse partijen werken daarnaast plannen uit voor de import van groene waterstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.