Nieuws

Shell bouwt fabriek voor biobrandstof in Pernis

Shell bouwt fabriek voor biobrandstof in Pernis

Shell gaat een biobrandstoffenfabriek met een capaciteit van 820.000 ton per jaar bouwen op het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam (Shell Pernis). De fabriek gaat duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en hernieuwbare diesel uit afval produceren.

Biobrandstof in Pernis

De nieuwe fabriek, verwachte ingebruikname in 2024 draagt bij aan Shells doelstelling om in 2050 een energiebedrijf met netto nul uitstoot te zijn. Het bedrijf wil de CO2-uitstoot van het productieproces afvangen om dat in een leeg gasveld onder de Noordzee op te slaan, het zogeheten Porthos-project.

Shell transformeert haar raffinaderijen, oktober 2020 wereldwijd 14, tot vijf energie- en chemieparken. Het bedrijf streeft naar een productievermindering van traditionele brandstoffen in 2030 van 55 procent.

Met zelf ontwikkelde technologie produceert de installatie koolstofarme brandstoffen uit afval. Denk aan gebruikt frituurvet, dierlijk vet en andere industriële en agrarische restproducten.

Duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, SAF) kan tot meer dan de helft van

Koolstofarme toekomst

Marjan van Loon, President-Directeur van Shell Nederland: “We gaan op weg naar een koolstofarme toekomst. We transformeren de locatie in Pernis van een traditionele raffinaderij naar een duurzaam energiepark: het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam. Hiermee blijft het concurrentievermogen van het complex weer vele jaren in stand. Het gaat om een investering van honderden miljoenen dollar per jaar gedurende de bouw en het project creëert honderden banen.” 

Technisch blijkt er van alles te kunnen maar economisch nog niet. In die tussenfase zet het bedrijf in op biobrandstoffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.