Nieuws

SEW Eurodrive openhartig naar Machevo-leden

SEW Eurodrive openhartig naar Machevo-leden

Jammer dat maar een select aantal Machevo-leden afreisde naar de bijeenkomst bij SEW Eurodrive in Rotterdam. Terwijl dat bedrijf juist getuigde van wat een lidmaatschap oplevert: kennis vergaren, door zowel te halen als te brengen. Machevo benoemde PompNl net als zusterblad Bulk al eerder tot partner.

SEW Eurodrive ontmoet Machevo

Niels Maat, manager Drive Solutions & Drive Services van SEW Eurodrive verklaarde op 23 januari 2020 tijdens een Machevo-ledenbezoek meteen zijn filosofie: “Door ideeën uit te wisselen, kun je groeien.”

Hij nodigde de aanwezigen dan ook uit voor een interactieve sessie en vroeg welke speciale punten hij moest belichten. Eerst vertelde hij over het Duitse familiebedrijf SEW Eurodrive dat al 75 jaar in Nederland aandrijfcomponenten maakt maar meer en meer ook totaaloplossingen zoekt voor de klant en dat ondersteunt met service.

Over de omslag die het bedrijf een aantal jaar geleden maakte om meer aan de vraag te beantwoorden. Van push naar pull en naar zogenaamde customized mass production.

Filosofie

‘Dichter bij de klant’, lukt volgens Maat met 77 technische centra, 15 productieplants en zeven verkooporganisaties wereldwijd. In Nederland werken 150 man in de hoofdvestiging in Rotterdam en vanuit de servicecentra in Purmerend, Gorredijk, Venlo en Zutphen.

Met een configurator stelt het bedrijf vanuit de 4.000 componenten een op maat gemaakt product voor de klant samen. Zonder noemenswaardige voorraad in Nederland.

“Vanuit Nederland kunnen we rechtstreeks in Duitsland inplannen. Zeker als levertijd niet telt, komen de producten vanuit onze fabriek in Duitsland. Wil een klant een spoedorder plaatsen? Prima maar dan geldt een meerprijs.”

Alles gebeurt vanuit de lean-gedachte: niet lopen, niet zoeken en niet wachten. Een ‘dirigent’ regelt de doorloop aan de eilanden.

Openhartig

Natuurlijk ging ook bij SEW Eurodrive verandering niet vanzelf. Maar je bonus niet kwijtraken door een opleiding te volgen, projectteams die hun ideeën moeten presenteren en het skippen van een controleslag (geen gemakzucht ‘hij controleert nog’ maar je eigen verantwoordelijkheid nemen) slaan goed aan.

Net als de heringevoerde tijdregistratie. Niet ter controle maar om flexibeler te kunnen werken. ‘De marge bedraagt -20 – +80 uren per maand’.

Voor de klant schiep het bedrijf ook duidelijkheid: als het motorhuis heel is, dan krijgt hij een fixed prijs voor reparatie.

Als het huis maar in tact is, krijgt de klant een fixed reparatieprijs.

Het bezoek van de Machevo-leden eindigde met een toer door de assemblagehal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.