
De viscositeit van olie en gas vraagt om specifieke pompen voor het volledig legen van de gebruikte opslagtanks. Als er resten achterblijven in de tank neemt het bruikbare opslagvolume af. Netzsch biedt naar eigen zeggen daarvoor een oplossing met zijn Notos-schroefpompen.
Hoogviskeuze media
Of het nou gaat om minerale olie, petroleumproducten zoals diesel, benzine en polyolen of plantaardige producten als palmolie, ze geven bij het overpompen naar de volgende schakel in de productieketen problemen. Dit valt toe te schrijven aan hun relatief hoge viscositeitswaarde of lage dampspanning.
Niet voldoende aanzuiging zorgt voor achterblijvend product in de tank maar een een verkeerde pompselectie kan ook cavitatie veroorzaken.
Schroefpompen
Omwille van hun lagere NPSHr-waarden en dus betere aanzuiging zetten tankeigenaren steeds vaker schroefpompen in als alternatief voor centrifugaalpompen.
Netzsch levert daarvoor de volgende modellen schroefpompen: two-spindle single-flow, three-spindle single-flow of two-spindle double-flow modellen (2NS, 3NS of 4NS). In negen van de tien gevallen valt de keuze op de 4NS omdat die naast een hoog debiet ook een optimaal gedrag verzekert.
Hoge efficiëntie
Meer nog dan het rendement van de pomp zelf geeft flexibiliteit ervan de doorslag. Centrifugaalpompen werken met vaste bedrijfspunten en hun efficiëntie neemt bij een stijgende viscositeit snel af. De schroefpompen zijn door het verplaatsingsprincipe goed in debiet regelbaar en de efficiëntiepercentages blijven het volledige viscositeitsbereik tot 50.000 cSt. Draaisnelheid, de spindeldiameter en de lengte van de spindelspoed bepalen het debiet. Door aanpassing van de snelheid kan die over een continu bereik worden ingesteld. Het flexibele ontwerp van de Notos-pompen maakt dat hun NPSHr-waarde overeenkomstig de omstandigheden laag kan worden gehouden en het medium continu wordt opgezogen. Dat garandeert een volledig lege tank.
Oplossingen op maat
Voor de beste mogelijke prestaties krijgen de pompen soms specifieke toebehoren. Van overdrukventielen, controlesystemen met temperatuur-/trillingsensoren tot aan specifieke sealsystemen. Zoals bij een overslagbedrijf van petroleumproducten die voor een terminal in Engeland vroeg om de 4NS-pompen te voorzien van een bijkomende verwarmingsmantel. Met deze mantel valt de bitumentemperatuur te houden tussen de 130 en 200 °C waardoor de viscositeit op een relatief lage 500 cSt blijft. Die hoge temperaturen doen geen afbreuk aan de prestaties van de pompen. De robuuste eenheden zijn ontworpen om temperaturen te weerstaan tot 300°C.