Nieuws
Schone aandrijvingen uit nieuwe cleanroom voor farma-sector

Faulhaber opende onlangs een nieuwe cleanroom voor de productie van schone aandrijvingen. De cleanroom met een productie-oppervlak van 90 m² dient om onder gecontroleerde omstandigheden producten te maken voor medische technologie en voor de farmaceutische industrie. De productie in de cleanroom zal medio volgend jaar van start gaan.

Schone aandrijvingen

De cleanroom creëert meer productiecapaciteit voor aandrijfsystemen die aan de strenge eisen van de farma-industrie moeten voldoen. In de faciliteit op de hoofdlocatie van het bedrijf kan het aandrijvingen vanaf 2024 maken die voldoen aan de speciale vereisten van de medische industrie. Ze lenen zich voor allerlei medische en farmaceutische technologie.

De totale oppervlakte bedraagt 125 m² waarvan 90 m² puur voor de productie. Luchtsluizen voor personeel en materiaal kunnen de cleanroomomstandigheden blijvend garanderen. Andreas Melzer, hoofd van de afdeling Safety, Facility & Maintenance: “Onze cleanroom draagt het certificaat volgens ISO-klasse 7. Dat impliceert een beperkte luchtdeeltjesconcentratie net als microbiologische contaminatie van de lucht.”

Dit reinheidsniveau bereikt het bedrijf door de lucht 25 keer per uur te verversen. Dat komt neer op een volledige luchtvervanging/2,5 minuut. Normaal gesproken bedraagt dat drie of vier keer per uur.

Het projectteam werkte zeven maanden aan de nieuwe productieruimte en door de bouwwerkzaamheden af te schermen met een muur, kon de lopende productie doorgaan zonder stofrisico. Op 13 september 2023 opende het bedrijf de nieuwe cleanroom in aanwezigheid van het projectteam en de Managing Directors Lutz Braun, Dr. Udo Haberland en Hubert Renner.

Extra capaciteit

Voor de aandrijffabrikant betekent de nieuwe toevoeging een toename in de productiecapaciteit. De vestiging in het Duitse Schönaich beschikt al sinds 2021 over een cleanroomtent voor producten voor de halfgeleiderindustrie. Melzer: “Maar de eerste permanente cleanroom op deze locatie is iets heel nieuws en bijzonder opwindend voor ons.” Tegen de ingebruikname medio 2024 staat er een permanent team van getrainde medewerkers klaar dat primair in de nieuwe faciliteit zal werken. Voor die tijd krijgt de ruimte nog werkstations en apparatuur. Bovendien vinden nog werkzaamheden plaats om het reinigingssysteem aan te sluiten op de materiaalsluis. Dit zorgt ervoor dat alle gebruikte componenten voldoen aan de cleanroomvereisten.

De modulaire opbouw van de nieuwe -cleanroom maakt toekomstige uitbreiding mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.