Nieuws

Scandinavische landen scoren op duurzaamheid

MVO-verkiezing ‘Minister van de nieuwe economie’

De Scandinavische landen doen het goed in de Global Sustainable Competitiveness Index (GSCI) 2020. Voor het resultaat tellen 116 parameters mee. Die komen van bronnen als het IMF en verschillende UN-agentschappen. Nederland staat 25ste.

Duurzaamheid

Voor de GSCI-index tellen vijf categorieën mee: natuur, sociaal kapitaal, bronmanagement; intellectueel kapitaal en bestuurlijke efficiency. Dat betekent bijvoorbeeld dat zowel milieu als delfstofexploitatie maar ook welzijn en gezondheid, arbeidsmarkt en infrastructuur meetellen. Zweden staat bovenaan al snel gevolgd door IJsland, Denemarken en Finland. Ook Noorwegen staat nog in de top10. Amerika staat onder ons en ook de BRIC-landen scoren niet best. China bezet plaats 37, Brazilië 49, Rusland 51 en India 130.

Scandinavië

Andere landen als Nepal en Laos komen dankzij hun positieve natural capital-index hoger uit. Niet gek dat veel Aziatische landen (Japan, Singapore en Zuid-Korea) scoren op Intellectual Capital Index die veelal aan de wieg staan van innovatie. Dat Scandinavië zo hoog scoort, wijt de GSCI aan de sociale cohesie. Die komt voort uit economische groei in combinatie met landelijke sociale uniformiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.