Nieuws
DC lekstroomfilter voor ROVC

Energy Innovation Company (Enincom) overhandigde onlangs technisch opleider ROVC het eerste exemplaar van de nieuw ontwikkelde DC-lekstroomfilter. Het filter meet continu door apparatuur gegenereerde DC-lekstroom. Omdat DC-lekstroom corrosie veroorzaakt voorkomt het filter betonrot of het wegrotten van metalen leidingen onder de grond zoals die van water en gas.

DC-lekstroomfilter

ROVC noemt de groeiende DC-lekstroom door de energietransitie een onderbelicht probleem. Denk aan zonnepanelen, windmolens en laadpalen waar anders dan bij AC-installaties de conventionele aardlekschakelaar niet werkt. De in het netwerk opgewerkt DC-lekstromen lekken voor de aardlekschakelaar naar de aarde waardoor deze niet afgaat. Enincom biedt een oplossing en overhandigde het eerste exemplaar aan ROVC. De laatste gaat in zijn afdeling practicuminnovatie onderzoeken op welke manier het DC-lekstroomfilter in haar opleidingen opgenomen kan worden. Denk hierbij aan werking, opstelling en soort storingen. Uiteindelijk wil de technisch opleider het lekstroomfilter integreren in het lesmateriaal.

Eerste exemplaar

John Meijer, mede-eigenaar van Enincom en docent bij ROVC: “DC-lekstroom is een sluipmoordenaar die niet wordt gedetecteerd maar zich wel degelijk manifesteert met alle gevolgen van dien. Daarom kwamen we tot dit ontwerp van de KM-DC100 DC-lekstroomfilter. Daarvan overhandigen we nu graag het allereerste exemplaar aan ROVC. Het TechCenter in Ede richt zich helemaal op de energietransitie en daarom past de DC-lekstroomfilter hier perfect tussen. Hopelijk kan de filter in de toekomst een mooie bijdrage leveren aan het lesaanbod van ROVC.”

ROVC

Frank Duinkerken, productmanager bij ROVC: “We verheugen ons op het gebruik van de eerste DC-lekstroomfilter van Enincom. John betrok ons al in een vroeg stadium bij dit project. Daarnaast staat praktijkgericht onderwijs centraal bij ROVC en zoeken we continu manieren om bij te blijven met ontwikkelingen in de branche. We merken dat het thema lekstroom steeds meer leeft. We waarderen het dat we nu met een concrete oplossing voor dit veelvoorkomende probleem aan de slag kunnen. Wanneer de DC-lekstroomfilter daadwerkelijk in de praktijk gebruikt gaat worden, moeten technici snel leren te werken met dit product. Daarin nemen we als ROVC graag het voortouw.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.