Nieuws
Rioolwaterpompen voor grootschalige renovatie AWP
Pentair levert rioolwaterpompen voor de renovatie en uitbreiding van diverse persstations en een effluentgemaal voor de afvalwaterpersleiding van waterschap Brabantse Delta.

Pentair levert tien Pentair Fairbanks Nijhuis rioolwaterpompen voor de renovatie en vernieuwing van de afvalwaterpersleiding (AWP) van waterschap Brabantse Delta.

AWP

In opdracht van GMB Waterkwaliteit & Installaties gaat de Winterswijkse vestiging van Pentair de pompen van diverse rioolgemalen en een effluentgemaal vervangen en uitbreiden. Aanvullend sloten partijen ook een meerjarig onderhoudscontract af.

De afvalwaterpersleiding loopt van industrieterrein Moerdijk naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Bath en is ongeveer 60 kilometer lang. Dat maakt de AWP tot een van de grotere rioolwaterselsels van Nederland.

Efficiëntie verhogen

Edwin Wolterink, projectmanager van Pentair legt uit: “Dit grootschalig renovatieproject waarvoor wij tien pompen mogen leveren, gaat om de persstations Roosendaal, Bergen op Zoom en het effluentgemaal van de RWZI in Bath. Het project kent twee grote uitdagingen waarvoor wij een passende oplossing bedachten. Allereerst de verstoppingsproblematiek in de twee persstations maar daarnaast het gevraagde hoge rendement om het effluentgemaal zo efficiënt mogelijk te laten werken. In dit project gaan wij niet alleen de bestaande pompen vervangen maar ook het aantal pompen uitbreiden. We vervangen pompen van een ander merk waardoor we de nieuwe pompen op maat moeten maken om een-op-een in de bestaande installatie in te passen. Een mooie maatwerkoplossing waarmee we de ombouwkosten tot een minimum beperken.”

Verstoppingsarme waaiers

De pompen in de twee persstations krijgen verstoppingsarme waaiers. “De huidige pompen kampen regelmatig met stilstand door verstopping veroorzaakt door onder meer niet oplosbare vezeldoekjes die in het riool terechtkomen. De afgelopen tien jaar verdiepten wij ons in de problematiek rond deze vezeldoekjes. De hoeveelheid ervan in het rioolwater neemt jaarlijks toe. Een ontwikkeling waar wij op in blijven spelen door onze waaiers continu te verbeteren. Bovendien hebben onze pompen een heel breed werkingsbereik. De capaciteit van de pompen varieert van 2.000 m3 per uur bij droog weer tot 20.000 m3 bij regenval. In alle omstandigheden werken de pompprestaties uitstekend. Dat maximaliseert de afvoercapaciteit te allen tijde”, aldus Edwin Wolterink.

Meerjarig onderhoudscontract

De afvalwaterpersleiding verzamelt afvalwater van huishoudens en bedrijven van 35 dorpen en steden in West-Brabant. “De renovatie wordt gefaseerd uitgevoerd. Dit omdat de rioolwaterpompstations en het effluentgemaal van de RWZI tijdens de renovatie gewoon moeten blijven draaien. Om de continuïteit te blijven garanderen vervangen en installeren we de pompen per locatie in fases. We gaan daarnaast een onderhoudscontract aan met een looptijd van 15 jaar. Zo faciliteren wij onze klant volledig gedurende langere tijd. Van ontwerp en productie tot installatie en onderhoud”, aldus Edwin Wolterink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.