Nieuws
Relement vestigt zich op Green Chemistry Campus
V.l.n.r. Relement CCO Monique Wekking, CEO Roger Blokland & CTO Stefano Iannacone

TNO’s Biorizon spin-off Relement vestigt zich op de Green Chemistry Campus. Het bedrijf gaat op commerciële schaal bio-aromaten produceren en verkopen voor toepassing in onder meer smeermiddelen en coatings.

Green Chemistry Campus

De bio-aromaten van Relement vormen een kwalitatief beter en duurzamer alternatief voor fossiele aromaten in bestaande producten. “De Green Chemistry Campus vormt voor ons een logische vestigingslocatie”, zegt Relement CEO Roger Blokland. “Ons team werkt nauw samen met TNO dat in de demofacility van de Campus met geavanceerde apparatuur samples van bio-aromaten produceert. Daarnaast biedt de Campus alles wat we nodig hebben: laboratoria, kantoren, experts en een community van gelijkgestemde ondernemers die elkaar verder willen helpen.”

Relement

De spin-off Relement komt voort uit het werk wat TNO verricht binnen Shared Research Center Biorizon. Biorizon. Dat initiatief van TNO en Vito werkt sinds 2013 op de Campus aan technologieën voor de productie van functionele bio-aromaten. 40 procent van alle chemicaliën zijn aromatisch van aard. Ze voegen functionaliteit toe aan producten zoals kunststoffen, verven, coatings en smeermiddelen, waaronder krasvastheid, stabiliteit en UV-bestendigheid.

“Biorizon zit al sinds 2013 bij ons op de campus”, zegt Green Chemistry Campus directeur Connie Paasse. “Waar beter dan op de Campus zou Biorizon’s eerste spin-off kunnen landen? Relement is een mooie aanvulling op onze community. Ik wens Roger en zijn team veel succes!”

In PompNL nr. 3 van 2021 in juni van dit jaar vertelt Connie meer over de activiteiten van de Campus.

Bio-aromaten

De oprichting van Relement afgelopen zomer markeert het begin van het op commerciële basis produceren en verkopen de bio-aromaten. De naam verwijst naar ‘the renewable element’: de hernieuwbaarheid van het essentiële element aromaten. Het bedrijf benut namelijk hernieuwbare biomassareststromen als grondstof in plaats van petrochemische grondstoffen. De marktomvang voor hoogwaardige aromaten bedraagt € 2,5 miljard. Dat impliceert een potentie om deze tot dusver petrochemische bouwstenen te vergroenen. Op termijn wil het commerciële fabrieken bouwen voor diverse premium bio-aromaten en zo bijdragen aan een groenere chemische industrie.

Substantiële CO2-reductie

Een van de eerste bio-aromaten die het bedrijf op de markt brengt, vormt een alternatief voor fossiel phthalic anhydride, toegepast in alkydverf. Met de bio-aromaten kan voor het eerst 100 procent biobased alkydverf worden gemaakt. Deze verf gaat langer mee door een betere krasvastheid en UV-bestendigheid. Circular Biobased Delta liet ook de duurzaamheid onderzoeken.

Het vervangen van petrochemische phthalic anhydride door biobased 3-methylphtalic anhydride stelt het bedrijf vanaf 2027 in staat per kilogram een CO2-reductie van 3,1 kg CO2-eq. te realiseren. In totaal betekent dit een jaarlijkse CO2-reductie van 94 kt CO2-eq.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.