Nieuws

Rekenen aan verpompen niet-Newtonse vloeistoffen

Rekenen aan verpompen niet-Newtonse vloeistoffen

In 2019 introduceerde Deltares de cursus ‘Verpompen van (ingedikt) zuiveringsslib’. Voortschrijdende inzicht bracht het instituut tot een nieuwe naamgeving ‘Rekenen aan verpompen van niet-Newtonse vloeistoffen’. Die vindt plaats op 25 november en 2 december 2020 van 9.00 – 12.00 uur.

Verpompen niet-Newtonse vloeistoffen

De niet-lineaire kracht om dikke vloeistof in beweging te krijgen, kenmerkt het verschil tussen Newtonse dan wel niet-Newtonse vloeistoffen. De rekenregels voor ‘gewone’ vloeistoffen gelden niet maar de rheologische eigenschappen van de vloeistof bepalen het rekenmodel.

De ontwerper van de installatie of de leverancier van de appendages kan soms niet anders dan ‘een slag slaan naar deze eigenschappen’. Bovendien veranderen vloeistofeigenschappen door toevoeging van polymeren bijvoorbeeld. Vandaar de behoefte aan de cursus ‘Rekenen aan verpompen van niet-Newtonse vloeistoffen’.

Rekenen

De vanwege corona online cursus behandelt alle aspecten om tot een goed ontwerp van een persleidingsysteem te komen voor het verpompen van niet-Newtonse vloeistoffen.

Om de inbreng van de cursist en de groepsdynamiek en interactie te waarborgen, kunnen maar 20 personen deelnemen. Die krijgen een mix van presentaties en praktijkvoorbeelden voorgeschotelde verdeeld over twee dagen.

Voor het maken van opgaven krijgt de cursist de beschikking over een tijdelijke Wanda-licentie.

In PompNL nr. 5 legt Kees Kooij de achtergrond van de cursus rekenen aan verpompen van niet-Newtonse vloeistoffen uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.