Nieuws
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-nieuws/2004-in-vallei-en-veluwe-wordt-klimaatadaptatie-regionaal-aangepakt

Waterschap Vallei en Veluwe, 28 gemeenten en de provincies Gelderland en Utrecht presenteerden begin juni een regionale klimaateffectatlas.

Regionaal

In de atlas zijn op basis van stresstesten de verwachte effecten van de klimaatverandering in de regio in kaart gebracht. “Het is een middel om aan de slag te gaan”, zei klimaatexpert Hasse Goosen bij de presentatie. Het document  is het resultaat van een regionaal manifest dat genoemde overheden met drinkwaterbedrijf Vitens en Rijkswaterstaat in december vorig jaar tekenden.

Vallei en Veluwe

Door samen op te trekken ontstaan meer mogelijkheden om probleemlocaties aan te pakken, vertelde dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Waterschap Vallei en Veluwe bij de presentatie. Zij noemde het zelfs ‘grensontkennend samenwerken’.

Ze benadrukte dat er geen tijd te verliezen is, verwijzend naar de hevige regenval in de afgelopen weken. “We weten dat het abnormale van de afgelopen maand het nieuwe normaal is. Of zoals Gerrit Hiemstra het zei: welkom in het nieuwe klimaat.”

 Natuurlijk systeem

De klimaatatlas maakt inzichtelijk waar in de regio Vallei en Veluwe in Gelderland en Utrecht overlast te verwachten is door het veranderende klimaat. In de aanpak van de problemen willen de betrokken overheden het natuurlijke systeem van de regio optimaal benutten om zoveel mogelijk de gevolgen van wateroverlast, droogte, hittestress en overstroming in de regio op te vangen. Daarna komen de technische oplossingen of ‘pleisters plakken’, zoals klimaatdeskundige Goossen van Wageningen Environmental Research Center het noemde. De onderzoeker die zich al twintig jaar bezighoudt met de klimaatverandering, zei dat een integrale aanpak met het landelijk gebied voordelen biedt. Maar bovenal was zijn boodschap: benut het natuurlijke systeem maximaal in de aanpak van klimaatproblemen. “En ga daarna pleisters plakken. Met technische oplossingen heb je te maken met beheer en onderhoud.”

Ook in Pomp NL zullen we dit najaar aandacht besteden aan klimaatadaptatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.