Nieuws
Provincie Gelderland werkt mee aan innovatieve waterrotonde

Jaarlijks 3,6 miljoen m3 aan bronwater besparen. Papierfabrieken uit Eerbeek en Loenen, provincie Gelderland, gemeente Brummen en Waterschap Vallei en Veluwe gaan samenwerken aan een plan voor een circulair watersysteem dat grondwateronttrekking overbodig maakt. Dit jaar start een pilot die uiterlijk 2030 moet werken.

Waterrotonde

De afgelopen zomers ontstonden in Gelderland steeds meer problemen door lange droogte en daling van het grondwaterpeil. De provincie Gelderland wil daarom de grondwateronttrekkingen beperken om water te besparen en het milieu te ontzien.

Papierfabrieken verbruiken veel water om karton en papier te produceren. Dat gebeurt met grondwater. Om te verduurzamen en in de toekomst verzekerd te zijn van voldoende water werken de fabrieken al een tijdje samen aan een innovatief circulair watersysteem. Daarmee raken ze onafhankelijk van grondwater voor het dagelijkse productieproces. Alleen bij nood wijken ze nog uit naar grondwater.

Pilot van start in 2023

Op verzoek van de betrokken papierfabrieken gaat de provincie nu samen met de gemeente Brummen en het Waterschap Vallei en Veluwe meewerken aan de waterrotonde. Gedeputeerde Jan Markink noemt het belang van het project om de droogte aan te pakken heel hoog. “Als het lukt, kunnen we jaarlijks 3,6 miljoen m3 bronwater besparen. Dat staat gelijk aan 22.000 huishoudens.”

Een projectteam van de papierfabrieken begon medio 2022 met een verkenning naar de technische en financiële haalbaarheid van de waterrotonde. In 2023 start nu een pilot om uiteindelijk 2030 de Waterrotonde te laten werken.

Deelnemers

Tot de deelnemende fabrieken behoren Neenah Coldenhove, DJP De Hoop en Folding Boxboard Eerbeek uit Eerbeek en Smart Packaging Solutions uit Loenen. De laatste jaren deden de papierfabrieken in Eerbeek al veel om hun grondwateronttrekkingen te verkleinen. Momenteel hergebruiken ze al 30 procent van het water.

De Waterrotonde wordt nu opgenomen in Eerbeek Loenen 2030. In dit programma werken gemeente Brummen, Industriekern Eerbeek Loenen (IKEL), het Waterschap Vallei en provincie Gelderland samen aan vestigingsklimaat, leefbaarheid en duurzaamheid.

Binnenkort ondertekenen de partners een samenwerkingsovereenkomst. Een vervolg op de intentieovereenkomst van 2018. In de nieuwe overeenkomst staat een vaste uitvoeringsagenda en spitsen de doelen zich meer op de huidige problemen zoals verdroging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.