Nieuws
Prototype modulair opgebouwde, elektrische servo actuator

Festo toonde op Valve World een prototype van een modulair opgebouwde, elektrische servo actuator. De zogenaamde ‘Emmers’ werd in samenwerking met Shell Global Solutions ontwikkeld.

Elektrische servo actuator

De van oudsher pneumatische anti-surge regelkleppen (Ascv) kenmerken zich door complexiteit en een relatief grote onderhoudsbehoefte. Hun explosieveiligheid bepaalde de keuze voor gebruikers. Tel daarbij op dat hun snelheid en nauwkeurigheid van sluiten niet volstaat om trippen te voorkomen. Om die reden zocht Subject Matter Expert (SME) voor geautomatiseerde kleppen van Shell Global Solutions International B.V. alternatieven. In samenwerking met Festo resulteerde dit in de ontwikkeling van een modulair opgebouwde, elektrische servo actuator voorzien van een gepatenteerde elektromagnetisch-mechanische failsafe oplossing. De laatste staat bekend als Emmers (Electro-Magnetic-Mechanical Energy Release System).

 

Modulair

De modulaire opbouw bestaat uit een standaard elektrische spindel, een Atex-servomotor en een Atex-controller. Door toepassing van elektrische aandrijf- en besturingstechniek reageert de elektrische servo actuator veel directer en voorkomt dat de compressor ‘in surge’ raakt.

De eenvoudige inbedrijfname en mogelijkheden om diagnostische gegevens te verzamelen, vormen de grootste voordelen voor de gebruiker. Slimme diagnostiek in combinatie met Asset Management systemen (IIoT) resulteert zo in een verdere beheersing van de Total Cost of Ownership (TCO).

De open communicatieprotocollen maakt de digitale Atex-gecertificeerde controller makkelijk als module te integreren. Naar wens in de directe nabijheid van de ASCV of tot enkele honderden meters (safe area) verderop.

 

Uitvoeringen

Folkert Hettinga, Global business development leader van de servo actuator binnen Festo demonstreerde de EMMA (Electric Mechanical Motor Actuator) type 02, die 50 kN op Valve World. “De volgende twee, EMMA type 01 van 25 kN en type 03 van 100 kN komen in 2019 beschikbaar. Alle modellen zijn standaard voorzien van de ‘mechanical failsafe’ constructie, maar optioneel ook uit te voeren met een ‘electronic failsafe’.”

SGSI en Festo overlegden tijdens de ontwikkelingsfase al met vijf kleppenproducenten. Zij beloofden hun ASCV ui te rusten met de servo actuator. Ook iedere OEM-er en eindklant kan vanaf nu de Emma aanschaffen in combinatie met een willekeurige ASCV en/of in een later stadium ESD On/Off kleppen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.