Nieuws

Prof. dr. Ad van Wijk Honorary Fellow 2018

Prof. dr. Ad van Wijk Honorary Fellow 2018

Waterstofpionier en duurzame energieondernemer prof. dr. Ad van Wijk mag zich sinds 11 maart 2019 Honorary Fellow 2018 noemen.

Prof. dr. Ad van Wijk

Met zijn benoeming wil Van Wijk helpen de brug tussen wetenschap en praktijk te slaan. KWR verleent Van Wijk dit Honorary Fellowship om zijn grote verdienste voor KWR te eren en te waarderen. Zo was Van Wijk niet alleen de inspirator achter de researchlijn rondom water en energie bij KWR maar heeft hij deze bovendien helpen opzetten.

Daarnaast is hij de geestelijke vader van het project Power to X. Dit doordachte concept draait om lokale inzet en opslag van duurzame energie en (hemel)water. Zijn pionierswerk leidde tot verschillende uitgaven. Zo schreef hij samen met coauteurs van KWR en Allied Waters het boek Solar Power to the People. Ook dacht Van Wijk mee in de voorbereidingen van het BTO-WiCE programma rondom het thema Energie en Water.

Honorary Fellow

Sinds 2015 kent KWR jaarlijks een Honorary Fellow toe aan een persoon uit het nationale en internationale netwerk van KWR die zich in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt voor het publieke en collectieve gedachtengoed dat KWR dient. Een Honorary Fellow wordt voor het leven benoemd en vormt samen met de andere Honorary Fellows voor KWR een bron van kennis, kunde en ervaring die in voorkomende gevallen kan worden geraadpleegd.

Van Wijk is duurzame energieondernemer en deeltijd Professor Future Energy Systems aan de TU Delft. Hij treedt ook op als waterstofambassadeur voor Noord-Nederland om daar de waterstofeconomie te realiseren.

Hij voelt zich vereerd door het fellowship. “Vooral omdat mijn achtergrond niet de watersector is maar de energiesector. KWR is een onderzoeksinstituut dat traditioneel veel deed voor de drinkwaterbedrijven. Nu die er taken bij krijgen, onder andere op het terrein van duurzaamheid, is het voor KWR van groot belang om kennis te verbreden. Mijn benoeming draagt zeker bij aan die verbreding.”

Vanuit zijn expertise wil Van Wijk, wetenschapper en ook gepokt en gemazeld als ondernemer, KWR helpen de brug naar de praktijk te slaan. “Wetenschap en praktijk sluiten elkaar niet uit. Rapporten schrijven is nuttig, maar we moeten er vooral voor zorgen dat de kennis eruit toegepast wordt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.