
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in maart 4,0 procent onder die van maart 2022. Ook in de twee voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis, blijkt uit CBS-cijfers. Hoewel de productie van de totale industrie kromp, produceerde ongeveer de helft van alle bedrijfsklassen in maart meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Productie industrie
Van de grotere branches noteerde, net als een maand eerder, de transportmiddelenindustrie de grootste productiestijging. De chemische industrie beleefde net als in de voorgaande maanden de grootste krimp. Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie tellen de voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van februari op maart daalde de productie met 2,0 procent. De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 bereikte die een dieptepunt. Daarna zette een stijgende lijn in tot mei 2022 daarna sloeg de trend om.
De ondernemers in de industrie bleken in april minder positief ingegeven door hun orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid.
Duitsland
In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie verbeterde het vertrouwen van de industriële ondernemers in april per saldo iets (IFO-index). Ze combineren een minder negatief beeld over hun toekomstige bedrijfssituatie met een minder positief idee over hun huidige bedrijfssituatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie lag volgens Destatis in maart 3,6 procent boven dat van een jaar eerder.
Daling
Albert Jan Swart, economisch analist bij ABNAmro duidde de productiedaling nog aan de hand van de NEVI-cijfers. ‘In het algemeen daalde de industriële productie in april, nog sneller dan in maart, door lagere productie van halffabricaten.’ Hij denkt dat bedrijven nog steeds voorraden afbouwen gezien de verdere afname van voorraden gereed product. Een andere verklaring ziet hij in de negatieve invloed van de hoge energieprijzen op de energie-intensieve chemische industrie. ‘De prijs van aardgas, een belangrijke energiebron voor energie-intensieve branches in Nederland ligt nog steeds drie keer hoger dan twee jaar geleden. Dat maakt het vooral voor bedrijven in de basischemie moeilijk op te boksen tegen concurrenten in andere delen van de wereld.