Nieuws
Scherpen wint Prins Friso Prijs
Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs, Koninklijk Instituut van Ingenieurs, KIVI

Een vakjury van KIVI verkoos op 15 maart 2023 Jacquelien Scherpen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen tot Ingenieur van het Jaar 2023. Zij kreeg de negende, zogenoemde Prins Friso Prijs. De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah, afvalwaterdeskundige bij Royal HaskoningDHV. Team CORE Changemakers uit Eindhoven kreeg de KIVI Engineering Student Team Award.

Prins Friso Prijs

De bekendmaking vond plaats bij Boskalis in Papendrecht, gastheer van de Dag van de Ingenieur 2023. Prinses Beatrix, beschermvrouwe van KIVI woonde de uitreiking bij. De Prins Friso Ingenieursprijs, vernoemd naar de zoon van prinses Beatrix, gaat naar jaarlijks naar ingenieurs die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. Prins Friso, ingenieur Luchtvaart- en Ruimtetechniek was gedurende zijn leven lid van KIVI. Nog niet eerder zaten er alleen vrouwen bij de finalisten.

Jacquelien Scherpen

De jury prijst prof.dr.ir. Jacquelien Scherpen voor haar veelzijdigheid die ze koppelt aan inhoudelijke diepgang. Ze werkt onder meer aan samenwerkende robots en aan elektriciteitsnetwerken die zelfstandig bepalen waar de stroom wanneer naar toe moet. ‘Ze behoort op haar vakgebied, de meet- en regeltechniek, wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers’, schrijft de jury. ‘Jacquelien combineert dit op energieke wijze met een grote, bestuurlijke nationale en internationale inzet voor de wetenschap en de techniek.’

Aan de Groningse universiteit vormt Scherpen een drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering-onderzoek en onderwijs. Ze werkt intensief samen met bedrijven en zet ook nieuwe opleidingen op. De jury: ‘Tegelijk zet ze zich ook in voor de zichtbaarheid van techniek in het algemeen, onder meer door jongeren te enthousiasmeren voor het vak van ingenieur en genderstereotyperingen ten aanzien van vrouwelijke ingenieurs te doorbreken. Alles bij elkaar maakt dit haar tot een rolmodel voor nieuwe generaties ingenieurs.’

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah, deskundige op het gebied van afvalwater bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De afgelopen jaren werkte zij aan het monitoren van covid-19 in rioolwater, een belangrijke nieuwe manier om de verspreiding van de ziekte in de gaten te houden.

De derde finalist, Simone de Rijke, werkt als adviseur kunstwerken en teamleider parametrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij ontwikkelt digitale tools die betere ontwerpen mogelijk maken in de bouw en civiele techniek.

Team Core

Voor de tweede keer bekroonde KIVI een studententeam met de Engineering Student Team Award. Core Changemakers van de Technische Universiteit Eindhoven viel de eer te beurt. Het team werkt aan oplossingen voor de circulaire economie. De studenten proberen het probleem van e-waste, het afval van elektronische apparaten, te tackelen met innovatieve oplossingen. De andere twee finalisten, Green Team Twente (Universiteit Twente/waterstofauto) en team !mpact (TU Eindhoven), dat vorig jaar wereldkampioen werd in de iGem-wedstrijd voor synthetische biologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.