Nieuws

Primeur Bavaria: ijzerpoeder als brandstof

Primeur bij Bavaria met ijzerpoeder als circulaire brandstof
Het ijzerpoeder wordt in de ijzerbrandstof-installatie gegoten bij brouwerij Bavaria in Lieshout. Foto: Bart van Overbeeke

Swinkels Family Brewers krijgt ’s werelds eerste industriële installatie met ijzerpoeder als nieuwe circulaire brandstof. Volgens de initiatiefnemers, onderzoekers en studententeam Solid van de TU Eindhoven (TU/e) een veelbelovende CO2-vrije, herbruikbare, veilige, compact en makkelijk vervoerbare energiedrager.

Primeur Bavaria

Op 29 oktober 2020 bewezen de partijen door de aansluiting van de installatie op het brouwproces van brouwerij Bavaria hiermee de toepassing van ijzerbrandstof als duurzaam alternatief voor de industrie en elektriciteitscentrales. De industrie kan zon of wind niet altijd gebruiken omdat de timing en locatie van opwekking of de energievorm niet overeenkomen met hun energievraag. Sinds kort lijkt ijzerbrandstof de gedroomde kandidaat.

Circulair proces

“Het mooie aan ijzerbrandstof is dat je de in ijzerpoeder opgeslagen energie vrij kunt laten komen waar en wanneer je het nodig hebt.” Dat vertelt Philip de Goey, hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU Eindhoven. “Fijn ijzerpoeder brandt goed en hierbij komt veel energie vrij in de vorm van warmte. Deze warmte kan de industrie van hun energievraag voorzien.”

IJzerpoeder

Bovendien is het ijzerpoeder herbruikbaar en makkelijk te vervoeren. “Tijdens de verbranding ontstaat geen CO2, er blijft slechts roest over”, legt De Goey uit. “Het is een circulair proces: dit roestpoeder vang je op en zet je duurzaam weer om tot ijzerpoeder.”

Volgens de ‘ontdekkers’ kleven er geen veiligheidsrisico’s aan de stof en verliest het geen energie tijdens de opslag. Dat maakt ijzerbrandstof volgens hen eenvoudig en veilig op te slaan voor langere periodes en te transporteren over langere afstanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.