Nieuws

Praktijkgericht trainen in Industrie 4.0

Praktijkgericht trainen in Industrie 4.0

SMC International Training introduceert het SIF-400 trainingssysteem (Smart Innovative Factory) dat het onderwijs in Industrie 4.0 technologie op diverse niveaus toegankelijk en praktijkgericht maakt. Deze moderne trainingsopstelling is een hoogwaardig geautomatiseerde ‘smart factory’.

Praktijkgericht

De SIF-400 vormt een ‘connected enterprise’ die fabrieks- en bedrijfsnetwerk verbindt. Zo wordt een maatwerk bestelling van een klant in de webshop gekoppeld aan de productie tot en met aflevering van het gewenste product. Het gehele proces wordt gemonitord met managementsoftware. SMC heeft de eerste SIF-400 opstelling geleverd aan technisch opleidingscentrum CPLN in Neuchâtel, Zwitserland. Daarnaast is het onderwijssysteem op de T2 Campus in Genk (België) geplaatst.

Doorlopende leerlijn

Met de SIF-400 kan het beroepsonderwijs op MBO niveau 3 en 4 kennismaken met de modernste technieken. Voor het leren werken met uitdagende pneumatische toepassingen en het verkennen van de werking van elektrische actuatoren zijn volop mogelijkheden. Op MBO niveau 4 en het steeds vaker aangeboden niveau 5 (‘associate degree’) kan de SIF-400 worden ingezet op het gebied van mechatronica, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, ICT-opleidingen en uiteraard smart technology. Op HBO niveau en aan een technische universiteit kan het onderwijssysteem verdieping bieden en bijdragen aan onderzoek. Alle technische facetten, zowel mechatronisch als softwarematig, worden dan volledig benut.

Stations en mobiele robot

De SIF-400 bestaat uit dertien verschillende stations (modules) en een mobiele robot. Op elk station vindt een deel van het productie- of logistieke proces plaats. Daar kunnen precies de accenten worden gelegd die in het onderwijsproces gewenst zijn. Er zijn verschillende stations op het gebied van palletiseren en het verpakken van producten. Aspecten als machineveiligheid en energie-efficiëntie kunnen eveneens op verschillende stations worden getraind.

Daarnaast zijn een collaboratieve robot en een SCARA robot (Selective Compliance Assembly Robot) opgenomen. Alle stations van de SIF-400 hebben een geëxtrudeerde aluminium basisstructuur, een capacitief HMI-display, roestvast stalen front met aan/uit-schakelaar en noodknop, een transportsysteem met RFID/BCR (Bar Code Recognition), een industriële controller met OPC UA-server en gedistribueerde I/O en energiemeter met draadloze transmissie (emitter). Afhankelijk van het station worden ook NFC (Near Field Communication) en elektrische actuatoren gebruikt. Bovendien zijn IIOT (Industrial Internet of Things), artificial vision, MES & ERP en web en cloud services in de SIF-400 te vinden.

Veelzijdige technieken en software

De gebruikte technieken en softwaremogelijkheden zijn uiterst veelzijdig. Zo werkt de mobiele robot met een smartphone applicatie (IAV easy interface) en is ook augmented reality toegepast bij het duurzame recycling station waar de verschillende kleuren granulaat worden gescheiden en geschiktgemaakt voor hergebruik. Het gebruik van een mobiel apparaat als een tablet of smartphone wordt veelvuldig toegepast.

Training van personeel

De SIF-400 opstelling is ook uitdagend voor industriële bedrijven. De veelzijdige trainingsmogelijkheden zijn bij uitstek geschikt voor het bijscholen van technisch personeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.