Nieuws
Positieve stemming Machevo-leden op Captains of Processing Diner
Het panel bij het Captains of Processing Diner. Met vlnr: Perry Verberne, Egber Smits, Jur Lommerts, Eveliene Langedijk en Robert-Jan Steegman.

De half april door Machevo & Bulk Vereniging afgenomen ledenenquête toonde voor ondernemers in de procesindustrie toegenomen omzetten (63%) in het laatste anderhalf jaar. Ook de vooruitzichten ervaren de meesten als positief. Een panel van vier Captains of procesindustry filosofeerden op 12 mei 2022 nog even op het onderwerp door.

Positieve stemming

De lockdowns en (reis)beperkingen tijdens de coronacrisis of het strijdtoneel in Oekraïne speelden de meeste ondernemers geen parten kennelijk. 26 Procent van de respondenten sprak wel over stagnatie. Elf procent meldde een krimp in de omzet. Soms vanwege een haperende bevoorrading en soms vanwege aarzelende klanten.

Maar de overgrote meerderheid (89%) van de respondenten verwacht het komende jaar omzetgroei. Slechts een minderheid (11%) houdt rekening met een stagnatie terwijl helemaal niemand krimp verwacht. Wel onderkent de helft van de respondenten de import- en exportlogistiek als een kritische factor. Zowel wat betreft transportkosten als levertijden. Een antwoord daarop vindt men door zich meer te richten op de thuismarkt. De stijgende grondstofprijzen bezwaart vooral de rvs-markt.

Captains of Processing

Op 12 mei 2022 discussieerden zo’n 50 aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje door over hoe zij de hedendaagse uitdagingen ervaren.

Voor de paneldiscussie onder leiding van Robert-Jan Steegman (CFO Nestinox) schoven aan: Eveliene Langedijk van GMV/FME, Jur Lommerts, CEO van Jansen+Heuning, Egber Smits, directeur/eigenaar van SLB-Groep en Perry Verberne, directeur bij Van Beek Schroeftransporteurs.

Eveliene moest de euforie wel wat temperen. “Onze markt, die van agro ondervindt toch wel veel hinder van het conflict in Oekraïne. Sancties tegen Rusland en goederen die Oekraïne niet uit kunnen, spelen hun parten.”

Tweedehands booming

Overigens vertelde een van mijn disgenoten dat de tankopslag in Rotterdam nog veel olie bevat. Angst een slechte raadgever of gewoon prijsopdrijving?

Rick Soepenberg, eigenaar van Surplus Select en handelaar in tweedehands installaties noemt zijn markt booming. “Ook nog eens onder invloed van duurzaamheid en circulariteit komt de urgentie met grondstoftekorten dubbel zo hard aan.”

Kansen

De energie-uitdaging vraagt aan bedrijven dat ze zelf energieneutraal produceren. Maar ze moeten ook hun klanten daarin adviseren. Dat deze tijd kansen biedt, beaamde ook Langedijk. “We blijven een technologieland. Die voortrekkersrol moeten we niet verspelen.”

Arbeidstekorten

Iets dat gezien de arbeidstekorten nogal een uitdaging is. “We coördineren vanuit de fieldslabs en vanuit bedrijven in het kader van smart industry de academy. Daarin faciliteren we kleinschalige opleiding.” Overigens noemden de drie mannen daarin ook de kansen. Al hun bedrijven leiden mensen intern op. Een van de aanwezigen in de zaal verschaft op dit moment drie Oekraïense vrouwen werk. Maar de taal en hun expertise blijft een aandachtspunt. Verberne vult nog aan: “En je kunt door de cultuur binnen je bedrijf mensen behouden. Dus dat vormt zeker een aandachtspunt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.