Nieuws
Pompstation Belgische Zwijndrecht tegen overstroming

Aan de oever van de Schelde ging eind maart 2019 een gloednieuw, provinciaal pompstation in werking.

Zwijndrecht

In Zwijndrecht stroomt de Zwaluwbeek geregeld over. Dit tot groot ongenoegen van de omwonenden vanwege de wateroverlast. Op 29 maart j.l. huldigde gedeputeerde voor waterbeleid Jan De Haes een gloednieuw innovatief pompstation in. Dit pompstation aan de monding van de Zwaluwbeek in de Schelde moet overstromingen helpen trotseren. Ook creëerde de overheid extra (natuurlijke) bufferruimte als opvangbekken.

Jan de Haes bij de ingebruikname: “Bijna een vijfde van het provinciaal grondgebied is effectief of mogelijk overstromingsgevoelig gebied. In woon- of landbouwgebieden kan het teveel aan water voor veel ellende zorgen. Het veranderend klimaat zorgt voor meer extremen in het weerbeeld zoals kortere maar meer intense neerslagperioden. De provincie investeert en anticipeert op deze uitdagingen onder andere door het aanleggen van bufferruimtes en pompstations.”

Duizend liter water per seconde

De Zwaluwbeek voert water vanuit Oost-Vlaanderen via Zwijndrecht, waar er extra bijkomt naar de Schelde. Maar de Schelde is een getijderivier. Bij hoogtij kan de Zwaluwbeek haar water niet kwijt. Ook de weinig waterdoorlatende kleigrond en de aanwezigheid van veel verharde oppervlakte zorgen ervoor dat het regenwater onvoldoende kan infiltreren. Wanneer het veel regent, stroomt de beek dus over.

De provincie liet na een grondige studie een automatisch pompstation bouwen. Didier Soens, directeur dienst Integraal Waterbeleid, legt uit: “Wanneer de Zwaluwbeek het ingestelde peil overschrijdt, schieten drie pompen in actie. Met een snelheid van duizend liter per seconde per pomp spuwen ze het water in de Schelde. Omdat dit spectaculaire proces zich onder water afspeelt, ga je van de hele animatie niets kunnen zien. Spuwende pompen kan je elders in onze provincie wel bewonderen, bv. in Lier, waar de Itterbeek in de Nete uitmondt.”

Overstroming

Om de overstroming in goede banen te leiden, kreeg de Zwaluwbeek afgelopen jaar ook een verbrede winterbedding. Dat zijn flauwe schuine oevers die bij hogere waterstanden (meestal in de winter) mee onder water komen te staan. De beek wordt dan ineens drie keer zo breed en kan meer water bergen, tot wel tien miljoen liter water extra.

Stroomopwaarts van de Kruibeeksesteenweg heeft de provincie de waterloop ook meer meanderend verlegd en enkele inbuizingen opengebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.