Nieuws
Pomprevisie voor behoud van historisch pompstation

Het dieselpompstation J. Leegwater in Alkmaar verpompte van 1913 tot 1988 water. Tegenwoordig houden vrijwilligers het nog in de lucht als museum. Technicus Cor Wams van BBA Pumps mocht deze een onderhoudsbeurt geven.

Historisch pompstation

Het best bewaarde geheim van Alkmaar, het pompstation J. Leegwater bevindt zich inmiddels in een woonwijk. De Leegwater-familie werkte drie generaties lang in het pompstation. De centrifugaalpomp beschikt over een capaciteit van 33 m3/min en is van het Nederlandse merk Werkspoor. De aandrijving gebeurt met een MAN single-cylinder diesel met een capaciteit van ongeveer 25 hp. Het constructienummer 320 verraadt dat uitvinder Rudolf Diesel persoonlijk eraan sleutelde. Een Stork-koeling en een Jaffa vacuümpomp completeren de installatie. De laatste zou volgends de overlevering in 1969 voor het laatst gereviseerd.

Pomprevisie

Het J. Leegwater pompstation valt onder de Adapt foundation. Toen de twee reservepompen aan een revisie toe waren om het station in de lucht te houden, kwamen ze in contact met BBA. Servicetechnicus Cor ging aan het werk met de Stork-cooling en de Jaffa vacuümpomp. De opdrachtgever gaf als vereiste mee dat het authentieke uiterlijk van de uit 1913 stammende pomp moest blijven. Revisie van zo’n 100 jaar oude pomp vereist vakmanschap.

Cor haalde, ondanks zijn jarenlange ervaring de voor hem onbekende pomp uit elkaar. Na een schoonmaakbeurt, controle van de werking en een nieuwe verflaag lijkt hij weer zo goed als nieuw. Cor moest zelfs een paar onderdelen zelf maken. “De samenstelling van de authentieke pomp verraadt hoe degelijk de engineering in elkaar zit. Ze konden destijds al op hoge kwaliteit produceren. De pompen van destijds wijken qua design niet veel af van die van tegenwoordig”, aldus Cor Wams. 

De onderhoudsbeurt garandeert volgens BBA dat de pompen weer jaren mee kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.