
Als (digitaal) abonnee ontvangt u 14 april 2020 PompNL nr 2 van 2020. En misschien oogt dit nummer wat minder dik dan we normaal geven. Corona speelt ook ons parten. Maar laat u niet verblinden, de inhoud zal u zeker boeien. Zoals de artikelen over onderhoud, waaronder die over corrosie en het rondetafelverslag over energie-efficiëntie.
Onderhoud
Hoe ziet het onderhoud van de toekomst eruit? NVDO (De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud) signaleert als Nederlandse brancheorganisatie de trends. Voorzitter Bas Kimpel zet ze voor ons op een rij.
Energie-efficiëntie
Het blijft een heikel punt: de centrifugaalpomp en energie-efficiëntie. Vandaar dat we eind februari aan tafel schoven bij tien mannen en een vrouw die er dagelijks mee te maken hebben. Maarten van Werkhoven van Keaa leidde de discussie in goede banen.
Minisymposium
De Haagse Hogeschool organiseerde samen met de Kivi-afdeling ‘Maintenance’ begin februari het mini-symposium ‘Het loopt gesmeerd’. Een lezing over de conditionering van smeerolie, drie studentprojecten over ‘assetmanagement’ en de presentatie van het boek ‘asset management en onderhoud’ van Jan Tromp boeiden de deelnemers tot de laatste minuut.
Corrosie
Het Corrosion Control Technology Centre Technocom organiseerde een seminar over corrosie. Er ging veel aandacht naar microbiologisch beïnvloede corrosie (MIC). Deze vorm van corrosie neemt de laatste jaren steeds verder in omvang toe. Een reden daarvoor is nog niet bekend. Gelukkig bestaan er veel oplossingen voor om het probleem te voorkomen en te bestrijden.
Hoog-dynamische energieopslag
Arie Mol buigt zich over de grootschalige en groene-energie-opslag met pompen: ‘Pumped Hydropower Storage (PHS)’. Met de grootschalige toepassing van een duurzame maar fluctuerende energiebron als windenergie wordt het een steeds grotere uitdaging het elektriciteitsnet stabiel te houden. Vraag en aanbod vormen een precair evenwicht en de opvang van grillige variaties in aanbod vereist een hoog-dynamische vorm van energieopslag.